Política 20/10/2016

El Parlament insta el Govern a reduir un 30% les taxes universitàries amb el vot en contra de JxSí

La resta de grups aproven una moció perquè el Govern rebaixi els preus aplicats des del 2011 i compensi la reducció amb un augment de la transferència pública als centres

Acn
2 min
El Parlament insta el Govern a reduir un 30% les taxes universitàries amb el vot en contra de JxSí

BarcelonaEl Parlament ha instat el Govern a reduir, per al pròxim curs, el 2017-2018, un 30% les taxes i preus universitaris aplicats per la Generalitat des de l’any 2011, i alhora compensar-ho a les universitats públiques amb un augment de la transferència pública. Per esmorteir l'impacte de la reducció, la cambra catalana vol que el departament d'Ensenyament estableixi un augment aproximat del 19% de les transferències a les universitats. Segons el text que ha aprovat el Parlament amb els vots de C’s, PSC, CSQP, PP i CUP, i només el vot en contra de JxSí, la reducció hauria de mantenir-se durant 3 anys de manera que el cost de la matrícula de títols oficials de grau i de màster sigui similar al d'Alemanya o França.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La moció, presentada pels socialistes, també reclama al Govern un pla d'inversions 2017-2021 "d’acord amb les disponibilitats pressupostàries associades al grau de progressivitat dels nostres ingressos fiscals", que permeti "millorar la preocupant situació actual dels equipaments i preveure nous projectes d’inversió universitària de caràcter estratègic".

El Parlament també ha convidat el Govern a donar compliment a la moció 24/XI que instava l'executiu a prendre "les mesures necessàries" perquè l'estructura '3+2' no suposi "un encariment del conjunt de la carrera universitària a les diferents titulacions".

Amb l'abstenció de la CUP, s'ha aprovat prorrogar el Pla Serra Hunter per "un temps menor a l'inicialment previst i com a màxim fins al 2020". Per unanimitat s'ha aprovat també instar el Govern a definir i aprovar els pròxims 6 mesos un programa perquè augmentin els recursos per a la innovació i la transferència de coneixement que s'acosti a l'objectiu d'inversió del 2% del PIB "basat en les polítiques de recerca i les eines d’innovació i adaptat al teixit econòmic de Catalunya, per tal d’enfocar també la innovació a la demanda del mercat i de les necessitats socials".

La llista de votacions perdudes

No és la primera vegada, ni molt menys, que Junts pel Sí perd una votació. La primera gran derrota que va patir el partit del Govern va ser una esmena a la totalitat a la proposició de llei presentada pel PSC sobre la gestió d’Aigües Ter Llobregat (ATLL), que defensava que el Govern torni a gestionar directament els béns i instal·lacions de la xarxa d’ATLL que són de la seva titularitat. La CUP va votar amb tota l’oposició i va forçar que el Parlament hagi de debatre sobre la gestió pública de l’aigua. JxSí també s’ha quedat sola votant en contra de reconsiderar el tancament de les línies de l’escola pública previstes per Ensenyament i de garantir que els vehicles de transport sanitari urgent no són usats per fer trasllats de mútues a centres sanitaris privats, i també votant en contra de la reducció dels càrrecs de confiança i de revisar els beneficis fiscals que aplica la Generalitat i eliminar-ne els que són “clarament regressius”.

Junts pel Sí ja ha perdut 55 votacions al Parlament

stats