Política 27/02/2014

El Parlament reclama impulsar l'Aran com a “punt d'unió entre els Països Catalans i Occitània”

Jordi Cañas acusa el PSC d'haver sucumbit al "control mental" dels partits sobiranistes per votar la moció

Ara
2 min

BarcelonaEl Parlament ha aprovat aquest dijous una moció del PSC sobre l'Aran que incorporava una esmena d'ICV-EUiA que apostava per impulsar el paper d'aquest territori "com a punt d'unió cultural, política i econòmica entre els Països Catalans i Occitània". El text ha rebut 98 vots a favor, ja que CiU, ERC i la CUP li han donat suport junt amb els socialistes i els ecosocialistes, i 23 en contra, de PP i C's. Aquest darrer partit precisament ha criticat durament la terminologia usada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, el diputat de C's Jordi Cañas ha lamentat que el PSC s'hagi referit a dos territoris "inexistents", almenys políticament, i ha opinat que els socialistes són presoners del "control mental" dels partits sobiranistes. Cañas fins i tot ha recordat com el programa MK Ultra de la intel·ligència nord-americana treballava en el control de la ment durant els anys 50 i 60 a través de drogues, com per exemple l'LSD. "Defensen vostès els Països Catalans? MK Ultra, control mental, LSD", ha sentenciat Cañas.

Igualment, la moció incorporava altres punts. Així, la cambra ha reiterat el compromís amb l'exercici d'autogovern del poble aranès i ha donat suport a la ponència conjunta que està elaborant la nova llei sobre el règim especial de l'Aran. D'acord amb la moció, tant aquesta llei així com la que el Parlament aprovarà sobre governs locals, no situaran l'Aran en cap divisió territorial que vagi més enllà del seu propi territori, descartant per tant incloure'l a la vegueria inicialment prevista de l'Alt Pirineu i l'Aran.

La moció insta igualment el Govern a continuar defensant des de l'àmbit polític, jurídic i educatiu el caràcter vehicular de l'aranès en el sistema educatiu del territori de la Vall d'Aran així com el seu caràcter preferent en l'ús a les administracions públiques que hi presten serveis. Precisament el caràcter preferent de l'aranès a l'administració ha estat un dels altres motius pels quals PP i C's, que sí reconeixen la singularitat de l'Aran, hagin votat en contra de la moció. Els portaveus d'aquests dos grups han recordat que el Tribunal Constitucional manté en suspensió els articles referents a l'ús d'una llengua preferent a l'administració. Tant PP com C's han rebutjat també reconèixer la "singularitat nacional" de l'Aran.

stats