Aragonès demana la dimissió de Robles

El Parlament presenta una denúncia contra l'espionatge a l'independentisme amb els vots del PSC

5 min
El president, Pere Aragonès, durant la sessió de control aquest dimecres al Parlament

BarcelonaSi alguna cosa ha marcat aquest dimecres la sessió de control al Parlament –també a Madrid– ha sigut l'espionatge a l'independentisme. El Catalangate ha monopolitzat la discussió a la cambra catalana, on el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha acabat reclamant a la ministra de Defensa, Margarita Robles, que "assumeixi responsabilitats" després de justificar l'operació d'espionatge a una seixantena d'independentistes en la sessió plenària al Congrés de Diputats. "Les declaracions la incapaciten políticament per continuar en el càrrec. Ha dit que pel fet de ser independentistes hi ha via lliure perquè ens espiïn. La ministra hauria d'assumir responsabilitats", ha sentenciat en resposta a una pregunta del grup parlamentari d'Esquerra, i ha titllat d'"insultant" i d'"extremadament greu" el posicionament de la ministra.

Robles justifica el Catalangate i Aragonès reclama que assumeixi responsabilitats per l'espionatge

Després que el president espanyol, Pedro Sánchez, també hagi tancat files amb el ministeri de Defensa i no hagi ofert nous gestos respecte a les mesures que ja va anunciar la Moncloa diumenge –"control intern" al CNI i la constitució de la comissió de secrets oficials–, el president de la Generalitat ha insistit que les explicacions són "insuficients" i que cal "transparència" per aclarir els fets. En aquest sentit, s'ha refermat que ara no hi ha les condicions perquè "avanci" la negociació amb el govern de l'Estat i ha donat per aparcada la taula de diàleg, tot i que en realitat ja fa mesos que no es reuneix.

D'aquesta manera, Aragonès ha respost a la pressió dels seus socis, que tanquen files amb la denúncia contra l'espionatge però demanen a Esquerra que vagi un pas més enllà retirant el suport parlamentari al PSOE a Madrid. "Contundència i unitat", ha reclamat el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, que ha demanat de nou que el Catalangate tingui "conseqüències" en la "governabilitat" de l'Estat i que es congelin relacions amb la Moncloa fins que no hi hagi una comissió d'investigació a la cambra espanyola –una petició que el govern espanyol ja ha rebutjat.

Més dura encara ha sigut la CUP, que ha demanat a Aragonès que passi de les declaracions als fets. "Se'ns pixen a sobre i ens diuen que plou", ha sentenciat la diputada Eulàlia Reguant. "Necessitem concreció", ha afegit, i ha recordat al president que la taula de negociació ja fa temps que està aturada: "No són vostès els que congelen la taula de diàleg". Per als cupaires, s'ha d'acabar la "política de concertació" amb l'Estat i que consideren que encara manté el Govern malgrat el cas de l'espionatge.

En canvi, el líder de l'oposició i cap de files del PSC, Salvador Illa, ha pressionat Aragonès en sentit contrari: "No barregi les coses". Després de remarcar que està en contra de qualsevol activitat "il·legal" i que vol que s'aclareixin els fets, ha instat al president a donar suport a la convalidació del decret del govern espanyol que s'ha de debatre demà dijous al Congrés sobre les conseqüències de la guerra d'Ucraïna. "Hem d'evitar caure en la política obstruccionista i de bloqueig", ha dit Illa. "Em costa creure que pensi que jo o algun membre del govern d'Espanya hem tingut alguna cosa a veure amb l'espionatge polític", ha acabat.

"¿Som prou bons per votar a favor de les iniciatives del govern espanyol i prou dolents per ser espiats?", li ha etzibat Aragonès, tot i que no ha aclarit quin serà el sentit del vot dels republicans a la cambra espanyola. Per a Aragonès, el PSC hauria de fer costat al Govern a l'hora de denunciar l'espionatge. "Que s'espiï és un problema també per a Catalunya. Si vostè diu que com a ministre no en sabia res [Illa era al govern espanyol quan es va utilitzar el Pegasus], ja tarden les dimissions", ha sentenciat el cap de l'executiu català.

El líder del PSC, Salvador Illa, durant la sessió de control al Parlament.

Accions als tribunals

En l'inici del ple la cambra catalana també ha acordat presentar una denúncia als jutjats contra l'espionatge a l'independentisme amb una àmplia majoria i amb l'objectiu d'aclarir els fets i que s'assumeixin responsabilitats. La proposta ha comptat amb els vots d'Esquerra, Junts, la CUP, els comuns i també el PSC, que han deixat sola la triple dreta votant-hi en contra. Amb tot, els socialistes han fet equilibris: han donat suport a aquesta denúncia –que no està dirigida contra ningú en concret–, però s'han desmarcat de la declaració institucional de condemna a l'espionatge que ha fet la junta de portaveus.

El diputat socialista Ferran Pedret ha intervingut per deixar clar que el seu grup està en contra d'utilitzar el programa Pegasus sense empara judicial i que, per tant, s'ha d'investigar per part dels jutjats si això ha passat. "Estem a favor que s'aclareixin els fets i que s'assumeixin responsabilitats. Som contraris a la intervenció de comunicacions que no comptin amb la supervisió judicial", ha dit, fent una crítica a l'espionatge i alhora tancant files amb el govern espanyol: "Contribuirem a desbloquejar la comissió de matèries secretes del Congrés, que és on cal oferir explicacions".

L'independentisme, en canvi, ha tornat a exigir "llums i taquígrafs" –la comissió de matèries secretes no és pública– i que s'obri una comissió d'investigació a la cambra espanyola. La resta de grups han llançat crítiques greus, sobretot per part de Ciutadans, que no només s'ha mostrat contrari a presentar una denúncia als jutjats sinó que ha tornat a justificar l'espionatge a l'independentisme: "Si vostès han trencat el consens institucional, el mínim que pot fer el CNI és intervenir en l'assumpte". Un discurs similar al que ha fet també aquest dimecres però des del Congrés de Diputats la ministra de Defensa, Margarita Robles. Per la seva banda, Vox ha avalat el Catalangate i ha apujat l'aposta: acabar directament amb els partits independentistes: "A l'independentisme no se'l combat amb l'espionatge sinó traient-lo de les institucions i il·legalitzant-lo". El PP, al seu torn, ha apuntat contra el PSC: "Han amagat a tot Espanya deliberadament que els seus propis socis de govern [en referència al govern espanyol] seguien en activitats que exigien investigar-se sota empara judicial". I s'ha preguntat: "Com és possible que pretenguin ficar-los a la comissió de secrets oficials?"

Expulsió d'un diputat de Ciutadans

La sessió ja havia començat amb polèmica. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha llegit una declaració de la junta de portaveus denunciant l'espionatge "il·legal" a l'independentisme que va ser avalada dimarts per part d'ERC, Junts, els comuns i la CUP. Ciutadans ha acusat la presidenta de la cambra de manca d'"imparcialitat" i la discussió ha anat pujant de to: el diputat Matías Alonso s'ha aixecat alçant la veu sense tenir la paraula i Borràs l'ha expulsat després de diverses crides a l'ordre.

Laura Borràs ha expulsat un diputat de Ciutadans del ple del Parlament.
stats