Política 21/10/2017

Parlon, Ballart, Mayoral i Giménez demanen al PSC que s'oposi a l'aplicació del 155

Rebutgen la DUI però expressen el "més radical desacord" amb les mesures anunciades per Rajoy

Marc Toro
2 min
Iceta i Parlon pacten un diàleg fluid per encarar les primàries del 15 d’octubre

BarcelonaGir d'última hora en el guió previst al PSC en relació amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Després que el partit evités criticar les mesures anunciades aquest dissabte per Mariano Rajoy i es limités a demanar a Puigdemont que convoqui eleccions, Núria Parlon, Jordi Ballart, Josep Mayoral i Ignasi Giménez –els alcaldes socialistes de Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Granollers i Castellar del Vallès– han aixecat la veu contra la intervenció de l'autonomia i han demanat al PSC que no l'avali "en cap cas".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El comunicat, al qual s'han sumat els alcaldes d'Esparreguera (Eduard Rivas), Castellbell i el Vilar (Montserrat Badia), Sant Just Desvern (Josep Perpinyà) i Mediona (Servand Casas) i els primers tinents d'alcalde de Girona (Sílvia Paneque) i Sant Cugat (Pere Soler), també demana al Govern que no proclami la República i que s'iniciï un procés de reforma constitucional que culmini en un nou Estatut. Aquest és el comunicat:

"Davant l'anunci d'aplicació de l'article 155 de la Constitució, fet pel president Mariano Rajoy després del consell de ministres, els següents alcaldes i alcaldessa del PSC volem expressar el següent:

1. Expressem el nostre més radical desacord i rebuig a l'aplicació de l'article 155 i les mesures que se'n deriven, comunicades aquest matí pel govern de l'Estat.

2. Demanem que el PSC s'oposi frontalment a aquesta mesura i no validi, en cap cas, que es posi en marxa. El projecte dels socialistes catalans es fonamenta en l'exercici i constant enfortiment de l'autogovern de Catalunya. L'aplicació del 155 suposa, de fet, la suspensió de l'autonomia de la Generalitat i del Parlament de Catalunya, les conseqüències de la qual serien irreparables.

3. Instem el govern de la Generalitat a no tirar endavant cap mesura irreversible i unilateral i que, per tant, no faci cap declaració d'independència. No és moment de prendre cap decisió que faciliti la ruptura i el xoc de trens, sinó de retornar a la legalitat establerta en el mateix Estatut.

4. Instem a una reconducció del conflicte, que ha de passar per negociar una solució política. Per tot plegat, s'ha de fer una aposta clara pel diàleg. És imprescindible aturar el rellotge, congelar totes les condicions prèvies i asseure's a parlar, sense exclusions ni línies vermelles.

5. Considerem que la retirada de l'article 155 hauria d'implicar fer possible una reforma constitucional amb la participació de tots els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats, i també iniciar els treballs a Catalunya per elaborar un nou Estatut que doni resposta als anhels de la societat catalana.

Tots els ciutadans de Catalunya mereixem un exercici de grandesa política des de totes les parts implicades, reconeixent amb valentia els errors que tothom ha comès per poder-los superar i evitar, així, nous errors encara més greus".

stats