Política 28/09/2015

77,5%: el 27-S aconsegueix una participació històrica

La participació ha estat un 9,5% superior a la del 2012

M.colomer
2 min

BarcelonaPer veure totes les dades del 27-S en l'interactiu especial, clica aquí.

Els catalans han acudit avui massivament a les urnes en una jornada en la qual s'ha batut el rècord històric de participació en unes eleccions al Parlament en augmentar en més d'un 9,5 per cent respecte a les del 2012, les més concorregudes fins avui, i fregar el 77,5% de vots emesos.

Tant les formacions que propugnen la independència de Catalunya, que han plantejat aquests comicis com un plebiscit, com les contràries a la secessió han fet constants crides durant la campanya a acudir a les urnes davant la transcendència de la cita, cosa que sembla haver mobilitzat votants d'un i altre signe.

L'índex de participació a Catalunya s'ha situat al nivell d'unes eleccions generals, quan se sol superar el 70% de vots emesos. El rècord absolut de participació es va registrar el 1982, quan gairebé el 81 % dels catalans van dipositar el seu vot.

Per circumscripcions, Girona ha estat la que ha registrat més participació, amb gairebé el 78% del cens, prop d'un 9 per cent més que el 2012, seguida de Barcelona, amb un 77,6% i Lleida amb un 76,8% d'electors que han exercit el seu vot, un 9,6% i un 10 % més, respectivament, que en els últims comicis.

Finalment, a Tarragona ha votat el 76 % dels ciutadans amb dret a vot, i malgrat ser la província amb menor participació, ha estat la circumscripció amb un augment més gran de votants respecte al 2012, amb gairebé un 11% més.

A la ciutat de Barcelona la participació s'ha situat en una mica més del 77%, amb un augment de la participació d'una mica més de sis punts.

A la comarca del Barcelonès, que a més de la capital catalana inclou l'Hospitalet, Badalona i Santa Coloma, la participació ha estat del 76%, amb un increment de prop del 7 %, mentre al Baix Llobregat la participació s'ha elevat fins al 77,7% i un increment del prop del 9 % dels votants.

L'interès a votar en aquests comicis s'ha traduït en llargues cues des de primera hora del matí i s'ha vist fins i tot algun elector d'avançada edat acudir al seu col·legi electoral en llitera.

A Tarragona han arribat a faltar sobres en alguns col·legis electorals, pel que els presidents de les meses n'han hagut de reclamar a la Junta Electoral que les han reposat amb urgència.

stats