CAMÍ DEL 26-J
Política 10/05/2016

Els partits adapten l’estratègia al pacte Podem-IU

Gran coalició o un govern “extremista”: Rajoy i Rivera apel·len al vot útil per crear un front que freni l’esquerra

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Els partits adapten l’estratègia al pacte Podem-IU

MadridGran coalició o govern del canvi. Tripartit d’ordre o un govern “extremista” i “populista”. Un acord entre els partits constitucionalistes que comporti un govern “sensat” i “estable” o un executiu amb el suport dels independentistes i “radicals”. Tres maneres d’explicar un mateix escenari per part de Pablo Iglesias, Mariano Rajoy i Albert Rivera. El fracàs posterior al 20-D deixa dues opcions de govern clares sobre la taula: o PP amb el suport del PSOE i l’arbitratge de Ciutadans, o bé un pacte entre socialistes i Podem amb el vistiplau dels partits independentistes. La dicotomia cobra encara més força amb el pacte entre Podem i IU, segellat ahir, que amenaça de prendre el segon lloc als socialistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si la campanya del desembre va ser de tots contra tots, l’escenificació ahir d’una gran candidatura de l’esquerra i la possibilitat de fer el sorpasso al PSOE han obligat els partits a canviar d’estratègia. El president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va encetar oficialment la precampanya apel·lant al vot útil en contra d’un govern de Podem, mentre que Albert Rivera busca apoderar-se de la bandera del “canvi” reduint el partit lila a un clon del Partit Comunista. Pablo Iglesias no només desafia Pedro Sánchez, també busca el cos a cos amb Mariano Rajoy. El PSOE, l’únic partit sense un discurs clar sobre pactes postelectorals, dóna per perdut l’espai de l’esquerra i batalla pel centre.

PP

“Si no vols que governi Podem, vota el PP”, el leitmotiv del 26-J

Rajoy ha ideat una campanya de la por de cara al 26-J. La idea central serà: “Si no vols que governi Podem, vota el PP”. Així ho va transmetre ahir el vicesecretari de comunicació dels populars, Pablo Casado, en roda de premsa després de la reunió del comitè de direcció dels populars a la seu de Génova. El PP basarà la campanya a brandar el fantasma del populisme i a apel·lar al vot útil contra Pablo Iglesias. Ja donen per fet el sorpasso de Podem al PSOE, i així tampoc erosionen la possibilitat d’una gran coalició amb Pedro Sánchez. “Quan es parla d’assaltar el cel s’acaben assaltant caixers”, va exclamar Casado. Segons Rajoy, Espanya és davant d’una cruïlla clau perquè “una alternativa extremista treu el cap com un dissolvent de tot allò que és bo”, que al seu parer és la unitat d’Espanya, la democràcia institucional i el progrés econòmic. “Volen fer-nos lliscar pel camí de la incertesa, la inestabilitat i la inseguretat”, va alertar el líder del PP en un espot gravat des de la Moncloa.

PSOE

Carrega contra la “mandra” de Rajoy i el “bloqueig” d’Iglesias

Pedro Sánchez ja fa dos dies que està en precampanya. Diumenge es va estrenar des de Mèrida com a candidat socialista, després d’haver sigut l’únic a aconseguir els avals dins del PSOE. Difícilment tornarà a comptar amb el suport dels barons si al juny obté uns resultats pitjors que el 20-D. El líder socialista no ha aconseguit sumar rèdits de l’esforç per formar govern, i ara s’afanya a menystenir l’acord amb C’s. En campanya farà valer que ho ha intentat, però sense una política de pactes clara només pot sortir a guanyar, sota l’ombra potent d’haver de competir pel segon lloc amb el pacte d’esquerres. Mentrestant, Sánchez carrega a discreció contra PP i Podem, a qui ja relaciona amb la vella esquerra comunista -amb qui els socialistes s’han entès durant anys-. “Espanya no es mereix ni ser governada per la mandra de Rajoy ni bloquejada per la intransigència d’Iglesias”, va dir ahir el dirigent socialista des de Vitòria.

Ciutadans

‘Sí’ al PP, ‘no’ a Rajoy: Rivera es desmarca de la Moncloa

Albert Rivera té clar amb qui vol jugar: PP i PSOE. Però condiciona sí o sí permetre que tornin a governar els populars al relleu de Rajoy. El PP ha ajornat les divisions internes de cara el 26-J, però Ciutadans intenta furgar-hi. Ahir Rivera va lloar la gestió de Casado i només li va faltar proposar-lo com a candidat. “No hi haurà segones oportunitats per a qui no va fer res contra la corrupció”, va advertir el líder del partit taronja.

Podem-IU

Mantenen la mà estesa al PSOE per fer fora el PP

Les confluències van ser el revulsiu de Podem el 20-D, i ara el partit lila aspira que ho sigui l’aliança amb IU. Iglesias mira el PSOE per sobre de l’espatlla i desafia Rajoy, confiat que guanyar és possible. Veu fàcil superar els socialistes en vots, però considera força més difícil obtenir més escons. A Podem creuen que Sánchez acabarà acceptant que torni a governar el PP.

Polèmica per l’espot de Rajoy des de la Moncloa

Mariano Rajoy va encetar ahir la precampanya amb el primer vídeo electoral de cara al 26-J. L’espot, en format de declaració adreçada als ciutadans, es va enregistrar a la Moncloa per explotar el perfil institucional del candidat del PP. Aquest fet va generar polèmica entre l’oposició per la possible vulneració de la llei electoral, que estableix que, des que es convoquen eleccions fins a la cita amb les urnes, està prohibida la celebració de cap acte organitzat pels poders públics o que utilitzi imatges coincidents amb les de l’administració. El PSOE denunciarà a la Junta Electoral Central l’“ús de mitjans públics amb finalitats electoralistes”. El vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, va dir que desconeixia on s’havia enregistrat el missatge, si a la residència privada de Rajoy o a les dependències del govern. En el vídeo, el president espanyol es disculpa per la repetició electoral i subratlla que Espanya es troba davant d’una cruïlla clau en què irromp una “alternativa extremista”, en una referència implícita a Podem.

stats