Política 08/04/2017

Urkullu treu "èpica" al desarmament i recorda les víctimes

Otegi insisteix que cal resoldre la qüestió dels presos mentre la resta dels partits parlamentaris bascos consideren que no és un dia de celebració

Efe
3 min
Íñigo Urkullu

BilbaoEl lehendakari basc, Iñigo Urkullu, ha tret "èpica" al desarmament efectiu d'ETA en una compareixença pública sense preguntes, des de la seu de l'executiu autonòmic a Sant Sebastià, en la qual ha parlat d'una "nova etapa", sense oblidar les víctimes de l'organització terrorista: "No hi hauria d'haver hagut mai ni

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

'De l'èpica a l'ètica'

Otegi aposta per posar sobre la taula la qüestió dels presos

El líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha celebrat el desarmament d'ETA en una compareixença des de Baiona, al País Basc francès, en la qual també ha demanat que a partir de demà es comencin a abordar els principals reptes que considera que hi ha sobre la taula, com ara la qüestió dels presos o la desmilitarització del País Basc: "Són temps de pau en què les forces de seguretat de l'Estat han de començar a abandonar aquest país", ha assegurat.

Otegui considera que el desarmament de l'organització terrorista és el primer pas "per començar a caminar cap a un estat propi" i ha pronosticat que els mateixos protagonistes de les fotografies d'aquest dissabte "es repetiran per demanar la llibertat dels presos, perquè s'acabin les polítiques d'excepcionalitat i perquè les forces de seguretat de l'Estat abandonin el país".

No és un dia de celebració

Els partits bascos amb representació al Parlament de Vitòria també han valorat aquest dissabte que s'hagi confirmat el desarmament d'ETA, però han advertit que "no és un dia de celebració, sinó de recordar els que han patit el terrorisme". Així s'han expressat en l'informatiu especial de Ràdio Euskadi amb motiu del lliurament de les armes de la banda terrorista basca el portaveu parlamentari del PNB, Joseba Egibar; el parlamentari d'EH Bildu, Julen Arzuaga; el dirigent de Podem, Lander Martínez, i els parlamentaris bascos del PSE-EE i PP Eneko Andueza i Laura Garrido.

Egibar ha destacat que "el fet rellevant avui és que ha tingut lloc el desarmament". Ha indicat que "no és aquesta la versió del desarmament que ETA volia materialitzar" i ha precisat que "tot el que ha envoltat el desarmament és 'escenificació'", referint-se als actes organitzats per l'esquerra abertzale a Baiona per fer costat al lliurament de les armes. El parlamentari d'EH Bildu Julen Arzuaga, ha mostrat la seva satisfacció perquè "s'ha complert la paraula donada per ETA de desarmar-se" i ha exalçat el procediment triat per fer-ho.

El portaveu d'Elkarrekin Podem a la cambra basca, Lander Martínez, per la seva banda, ha qualificat la confirmació del desarmament com una "notícia positiva", encara que ha precisat que "no és un acte per celebrar sinó per recordar les víctimes i entendre que el que ha fet ETA és el que la societat li demanava des de feia temps".

El parlamentari del PSE-EE Eneko Andueza, per la seva banda, també ha valorat que hagi tingut lloc el desarmament i l'ha considerat "un pas necessari per arribar a l'imprescindible: la dissolució definitiva d'ETA". Ha emfatitzat que el desarmament "arriba tard per a la societat basca i les milers de persones i famílies que han patit el terrorisme en carn pròpia, de manera que no és un dia per celebrar, sinó per recordar els qui van patir el terrorisme i la societat civil que s'hi va enfrontar".

La també parlamentària basca del PP Laura Garrido ha destacat que l'acte d'avui a Baiona és "l'acte final de la rendició d'ETA, per molt que vulguin acompanyar-lo de propaganda", ha exigit la dissolució "incondicional i immediata" de la banda terrorista i ha demanat prudència sobre el desarmament fins que "les forces i cossos de seguretat verifiquin el desarmament, que són els únics encarregats de dur a terme aquesta tasca".

stats