Política 14/12/2020

El PDECat admet converses amb el PNC, però insisteix que el 14-F anirà en solitari

Pascal carrega contra Chacón i afirma que "s'allunya del catalanisme moderat"

Núria Orriols
3 min
Les bases del PDECat confirmen Àngels Chacón com a candidata

BarcelonaLa setmana passada, la secretària general i candidata del PNC, Marta Pascal, va estendre la mà al PDECat en una entrevista a Catalunya Ràdio per anar conjuntament a les eleccions del 14 de febrer. Aquest dilluns la candidata del Partit Demòcrata, Àngels Chacón, després de diverses preguntes dels mitjans de comunicació, ha admès que existeixen converses amb els de Marta Pascal per valorar la situació de l'"espai" ideològic. Tanmateix, Chacón ha insistit per activa i per passiva que, malgrat el diàleg obert amb els dirigents del PNC, el PDECat es presentarà en solitari a les pròximes eleccions, tal com ha dit fins ara. "Sempre estem oberts a parlar amb totes les formacions polítiques", ha matisat.

Pascal trenca amb JxCat i deixa la seva acta de senadora

La candidata del Partit Demòcrata ha retret a Marta Pascal que s'escindís de la formació quan estaven negociant amb Junts per Catalunya, en lloc de defensar internament la seva posició. "Felipe González té discrepàncies amb Pedro Sánchez, però no marxa del PSOE", ha exemplificat, i ha assegurat que és Marta Pascal qui ha d'explicar els motius que la van portar a estripar el carnet del partit.

En aquest sentit, Chacón no ha volgut dir quines són les diferències que ara mateix hi ha entre el PDECat i el PNC: "Això és una pregunta per fer-la a Marta Pascal". "Si tenia una discrepància tan gran amb el partit [per escindir-se], per què ara vol sumar?", s'ha preguntat la dirigent demòcrata.

En tot cas, la candidata del PDECat ha admès que tenen una frontera de vots amb el Partit Nacionalista, així com amb JxCat. "Segur que hi ha espais comuns", ha dit, i ha afegit que és cert que el vot d'aquest espai ideològic pot acabar "distribuït" entre aquestes tres formacions en els comicis. Tanmateix, el Partit Demòcrata s'ha mostrat convençut que tindrà representació en totes les circumscripcions.

Després de les declaracions d'Àngels Chacón, el PNC, a través d'un comunicat, ha lamentat l'actitud del Partit Demòcrata, acusant-lo d no voler sumar de cara a les eleccions. Ha considerat que la seva negativa a formar una aliança el 14 de febrer es deu a una suposada voluntat de Chacón de seguir donant suport a un govern de JxCat.

Segons el Partit Nacionalista de Catalunya, Pascal ha estat intentant un acord fins a "l'últim minut", però el Partit Demòcrata ha vetat totes les opcions: "Les diferents fórmules per possibles aliances han estat sistemàticament rebutjades sense que s'oferís cap altra alternativa ni es mostrés cap voluntat d'arribar a un acord". "El PDECat està allunyat de la centralitat política i està molt més proper a la via de Carles Puigdemont", ha afegit la formació política, retreient a Chacón que s'aparti del "catalanisme moderat".

Pascal emplaça així al Partit Demòcrata a aclarir si la negativa a arribar a un pacte "emmarscara una estratègia política per seguir donant suport a un futur govern de JxCat" i manté que sigui quina sigui la decisió que acabi prenent el Partit Demòcrata, el PNC es presentarà a les properes eleccions al Parlament.

Recels de les primàries de JxCat: "No volem espectacles"

En aquest sentit, Chacón no s'ha estalviat les crítiques a les primàries de Junts, que ahir van escollir els llocs de sortida de Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona. "No volem espectacles, sinó propostes concretes", ha dit.

Després que el president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell, i la portaveu de Junts, Elsa Artadi, hagin guanyat les primàries del partit, la candidata del PDECat ha opinat que el projecte de Carles Puigdemont es basa en una "estratègia personalista" i que ella prioritza la "concreció del projecte".

Analitzar el cas de Badalona

La candidata del PDECat, Àngels Chacón, ha proposat crear un registre de naus industrials i equipaments ocupats per "dimensionar" fins a quin punt es repeteix a tot Catalunya la situació de Badalona. Ha dit que per evitar una catàstrofe com la de la setmana passada –hi va haver un incendi en una nau industrial ocupada en què van morir tres persones– cal saber fins a quin punt es repeteix aquesta casuística. "Si no ho fem, no sabem de què estem parlant", ha afirmat, i ha anunciat que el PDECat promourà aquesta iniciativa legislativa. Tanmateix, no ha dit quines polítiques implementaria per resoldre aquest tipus de situacions un cop comptabilitzades en un registre.

stats