El PDECat obre un període de reflexió després de quedar-se fora del Parlament

Bonvehí admet que no s'han "assolit els objectius" i creu que els ha "faltat temps per explicar-se"

ARA
2 min
El president del PDECat, David Bonvehí, en la roda de premsa d'aquest dilluns

Una setmana per reflexionar. Aquest és el termini que s'ha donat el PDECat per prendre decisions després dels mals resultats d'ahir, que els van deixar sense representació parlamentària. "No hem arribat als objectius", ha admès David Bonvehí, president del partit, que ha explicat que per no treure conclusions precipitades s'han imposat un període de reflexió en què elaboraran un informe i posteriorment el presentaran al consell nacional, que es convocarà de manera "imminent" en els pròxims dies per decidir les "pròximes passes" del partit.

Tot i les reestructuracions internes que poden venir d'aquest període de reflexió, Bonvehí ha refermat el seu "suport i agraïment" a la cap de llista, Àngels Chacón. De fet, Bonvehí ha intentat treure la part positiva de la campanya argumentant que els resultats han demostrat que "hi ha un espai electoral que existeix". El problema, segons Bonvehí, ha sigut "presentar una marca nova que no ha tingut prou temps per explicar-se". També ha detectat que els altres partits sobiranistes s'han sabut erigir "com el vot útil" i, en canvi, el PDECat no ha aconseguit brandar la bandera d'aquesta marca. Amb tot, ha lamentat que l'independentisme amb representació al Parlament "sigui només d'esquerres" i que la seva alternativa "de centre" no hagi acabat de persuadir l'electorat.

David Bonvehí, president del PDECat, en la roda de premsa d'aquest dilluns.

Aquesta és la primera vegada que l'espai polític hereu de Convergència es queda fora del Parlament, i, així, s'obre una nova etapa per a un PDECat que, tot i que va començar sense sortir a les enquestes, va acabar reforçat en la recta final de la campanya amb alguns sondejos que els donaven un màxim de tres escons. Ara, malgrat que conserven desenes d'alcaldies, quatre diputats a Madrid i pes a les quatre diputacions, s'aboquen a un paper irrellevant en l'àmbit nacional. Tampoc tindrà la força negociadora que esperava el partit per teixir una estratègia conjunta de l'independentisme, almenys dins del Parlament. Tot i això, Bonvehí ha refermat que continuaran "sent un actor més" que treballarà perquè "la unitat sigui viable". Sigui quin sigui el seu paper, el PDECat no vol treure conclusions precipitades d'una derrota que atribueixen al poc temps per fer arribar el seu projecte renovat.

Els resultats han decebut, perquè volien ser decisius a l'hemicicle i al final han vist com la CUP acabarà condicionant l'executiu català, un dels perills de què més han avisat durant la campanya. Finalment, però, els més de 75.000 votants que han apostat pel PDECAT han sigut clau a l'hora de decantar el lideratge del bloc independentista, ja que han facilitat que ERC pogués quedar per davant de Junts.

stats