Política 29/12/2020

El PDECat afirma que "la dictadura del partit de Puigdemont" els ha exclòs de la taula de partits per al 14-F

Budó replica que són els grups parlamentaris i no els partits els que participen a la taula

Ara
2 min
El PDECat avisa que assistirà a la propera reunió per acordar si celebren les eleccions després que se l'hagi exclòs

BarcelonaL'alcalde d'Igualada i número tres del PDECat a les eleccions del 14 de febrer, Marc Castells, ha anunciat aquest dimarts que el seu partit serà "sí o sí" a la pròxima reunió del Govern amb els grups parlamentaris per abordar la celebració dels comicis. "El PDECat assistirà, convocat o no, a la propera taula", ha afirmat en una roda de premsa telemàtica. Castells ha denunciat "sectarisme" i la "dictadura del partit de Puigdemont" pel fet que no tenen representació pròpia a aquestes trobades, ja que hi assisteixen els grups parlamentaris –el PDECat està integrat dins del grup de JxCat al Parlament–, i ha assegurat que tindran representació pròpia a la reunió prevista per al dia 11 de gener.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Castells, la formació ha adreçat "diferents notificacions" al president del Parlament, Roger Torrent, i al conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, reclamant que se'ls permeti ser-hi. "Un partit té drets i deures. Nosaltres les obligacions sempre les hem complert i ara toca defensar els nostres drets", ha argumentat el candidat postconvergent, que ha assegurat que no permetran que els "robin la identitat" des de JxCat.

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha replicat al PDECat que són els grups parlamentaris i no els partits polítics els que participen a la taula sobre la celebració d'eleccions el 14-F en pandèmia. Budó ha explicat que la direcció general de Processos Electorals, que pertany al departament d'Acció Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, és qui convoca les reunions sobre el 14-F, i ha afegit que es va acordar que hi fossin presents els grups parlamentaris. "No és una reunió de partits sinó de grups parlamentaris", ha reiterat.

Protocols

Precisament aquest dimarts el Procicat ha aprovat cinc protocols sobre com han de funcionar les eleccions del 14 de febrer en un context de pandèmia. En el protocol relatiu a la taula de partits es diu que, un cop convocats els comicis -es van convocar el 22 de desembre-, hi hauran d'assistir dos membres de totes aquelles candidatures amb "actual representació al Parlament". Per tant, en aplicació del protocol, en la propera reunió el PDECat hi hauria de ser. Fonts de la conselleria d'Acció Exterior consultades per l'ARA expliquen que "encara s'està valorant" la qüestió, però que l'objectiu és "buscar el màxim consens". La incògnita es resoldrà el dilluns 11 de gener, quan es celebrarà la propera trobada d'aquesta taula.

stats