Política26/09/2018

Pedro Sánchez es veu "fort" i diu que es quedarà a la Moncloa fins al 2020: "No convocaré eleccions"

Segons el president espanyol, "qui pateix" ara és "l'oposició"

Europa Press

Nova YorkEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dimarts a Nova York que considera que té "un govern més fort i amb un fort suport parlamentari" que està duent a terme "reformes importants per reforçar la cohesió social" i ha tornat a descartar un avançament electoral. "Ara als diaris em diuen que he de convocar eleccions, que l'acció política del govern patirà, i jo dic: qui pateix de veritat és l'oposició, no el govern, que té l'oportunitat de fer reformes", ha dit durant un debat al Council on Foreign Relations, i ha afegit: "Crec que sí, que duraré fins al 2020".

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant d'un auditori de poc més d'un centenar de persones, majoritàriament nord-americans, Sánchez ha pogut esquivar baixar al detall de l'enfrontament dels últims dies entre el govern i el Congrés, o de la petició de dimissió de la ministra de Justícia per part de Podem, i ha assegurat que, després d'una etapa, la del govern del PP, en la qual l'executiu vetava les propostes dels partits al Congrés, ara hi ha una "espècie de corresponsabilitat entre govern i Parlament".

Cargando
No hay anuncios

Així, ha presumit que moltes de les seves propostes de polítiques per al mercat laboral, per recuperar la universalitat del sistema sanitari o per revisar les retallades en educació han trobat un "suport parlamentari transversal", també de partits nacionalistes.

Sánchez també ha dit, a preguntes dels interlocutors, que es planteja escriure algun dia un llibre sobre la seva experiència d'haver hagut de deixar el lideratge del PSOE i després recuperar-lo. "Caus, però t'aixeques i continues", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

Visiblement còmode, tot i que, com que el debat era en anglès, en alguna ocasió li ha costat trobar les paraules, ha hagut d'explicar també la seva visió de la crisi pel desafiament independentista a Catalunya, que ha resumit en "llei i diàleg" quan al final una jove amb accent espanyol –probablement catalana– li ha preguntat com és possible aquest diàleg amb els líders independentistes a la presó.

Sánchez li ha respost que al Parlament espanyol hi ha polítics que defensen l'independentisme, però polítics que no van trencar la Constitució ni l'Estatut català (al qual s'ha referit com a "Constitució regional" davant l'auditori). "És un assumpte complex, però tenim legalitat i el poder judicial és independent", ha dit. A més, ha recordat que la llei no és una imposició, sinó que la Constitució i l'Estatut van ser votats per una majoria de catalans.

Cargando
No hay anuncios

Defensa que els catalans voten en cada procés electoral

Catalunya ha sigut un dels assumptes que més han interessat a l'auditori des del principi de la xerrada i Sánchez ho ha explicat traslladant la situació als Estats Units: "Imaginin-se que l'estat de Nova York decidís al seu Congrés no complir les lleis i les advertències del Tribunal Constitucional i el govern federal es veiés obligat a intervenir, i llavors es troben que el governador de l'estat se'n va al Quebec". El seu exemple ha sigut rebut amb rialles entre el públic.

Cargando
No hay anuncios

A més, ha explicat que els catalans trien el seu futur en cada procés electoral i que des de fa anys, i probablement en el futur, les eleccions mostren una divisió entre dos blocs, una "minoria majoritària" independentista i una majoria que no ho és. Per això, creu que el concepte que pot unir tots els catalans és el de l'autogovern, i s'ha mostrat disposat a reforçar-lo, però amb dues condicions: "reconstruir la lleialtat institucional i que el govern independentista obri un diàleg amb els no nacionalistes". Aquesta, ha afegit, és la reflexió que s'espera que estiguin fent els independentistes.