Política 27/07/2014

"Us proposo desterrar paraules com 'violència de gènere' i 'independentisme'", el programa de Pedro Sánchez en 10 idees

La via federalista i la construcció d'una alternativa econòmica pensada per a les classes mitjanes per lluitar contra el PP i Podem, les grans línies del nou mandat del secretari general del PSOE

M. Ferrer / J. Rusiñol
2 min
El nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. EFE

MadridPedro Sánchez ha exposat aquest diumenge davant del congrés del PSOE les seves prioritats com a nou secretari general del partit. I ho ha fet en un discurs de poc més de 50 minuts que ha clausurat la trobada socialista a Madrid. A grans trets, el polític madrileny ha defensat la via federal, que implica una reforma de la Constitució, i la construcció d'una alternativa econòmica pensada per a les classes mitjanes per lluitar contra el Partit Popular i, també, Podem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Recollim a continuació diferents idees del discurs amb diferents declaracions:

1. Consulta i tercera via

"Us proposo desterrar algunes paraules que ens afecten a tots, que ens indignen a tots. I són 'crisi', 'pobresa', 'desigualtat', 'treball precari', 'atur', 'decadència institucional', 'violència de gènere' i 'independentisme'".

Dirigint-se a Miquel Iceta, secretari general del PSC: "Hi ha molts socialistes espanyols que estem orgullosos que en un moment de tensió social els únics que hagin aixecat la bandera de la concòrdia hagin estat els nostres germans catalans".

2. Transparència

"Publicarem de forma trimestral a internet els comptes del partit. Publicarem els béns i interessos de tots i cadascun dels càrrecs públics. [...] Perquè l'únic patrimoni que exigim els socialistes per tenir responsabilitats és el de l'honradesa i la transparència. El patrimoni de l'exemplaritat".

3. Balanç de la crisi

"Si una cosa hem après d'aquesta crisi és que mai va ser l'economia, sempre va ser la política [...]. El govern de Mariano Rajoy utilitza la crisi per crear el seu model de societat desigual, dual".

"Els problemes d'abans i després de la crisi continuen sent els mateixos".

"Necessitem construir de veritat una alternativa econòmica de progrés".

4. Reforma laboral

"Al segle XXI no es poden presentar alternatives del segle XVIII.

5. Reforma fiscal

"Premia els de sempre i castiga la classe mitjana".

6. Rescat a la banca

Sobre CatalunyaCaixa, demanarà la compareixença d'algú al Congrés "per garantir que no es torni a malvendre cap banc més". "No hi ha diners per a sanitat o bé rebaixar l'IVA cultural però sí per regalar un banc". "Quan es venguin altres bancs ha de ser amb el mateix preu que quan van ser rescatats".

7. Reforma de l'avortament

"Espanya acabarà amb una legislació retrògrada i integrista. No veurà la llum. Però si la dreta l'aprova serà la segona derogació que fem després de la reforma laboral".

8. Laïcisme

"Els socialistes no som anticlericals. Nosaltres som un partit laic. Volem ser un país lliure de tuteles sense instàncies que vulguin suplantar la lliure voluntat dels ciutadans. Per això proposarem derogar els acords amb la Santa Seu".

9. Europa

"Conec bastant la realitat de Brussel·les. Em veureu molt a tot Europa, perquè faré tot el possible perquè el Partit Socialista Europeu surti enfortit. Hi ha qui m'ha criticat que demanés el 'no' al vot a Juncker. No va ser un error. Sabeu què va ser? Coherència. Si vam dir que votarem 'no' a Juncker no ho farem. I si diem que no hi haurà grans coalicions a Brussel·les ni Madrid, no hi seran".

10. Futur

"Us proposo que sortim a la trobada dels indignats i del món de la cultura, que últimament ens mira de reüll".

"Avui és un mal dia per als que només tenen un projecte: atacar els socialistes. Avui és un dia pèssim per als que volen un PSOE dèbil, perquè d'aquest congrés en sortim més forts i units".

stats