Pegasus podria passar a mans nord-americanes

Un contractista dels EUA negocia amb NSO Group per quedar-se el seu programari espia

ARA
3 min
Espionatge al mòbil.

BarcelonaPegasus, el programari amb el qual s'ha investigat més de 60 líders independentistes, podria passar a mans nord-americanes. De Tel-Aviv a Miami. El contractista de material de defensa L3Harris, amb seu a Florida, negocia amb NSO Group per comprar-li el seu programari espia, segons revelen The Washington PostThe Guardian i Haaretz. I aquesta possible compravenda ja ha posat en alerta la Casa Blanca, que el novembre de l'any passat va sancionar NSO Group i ara està "profundament preocupada" per aquesta possible operació. Ara mateix cap empresa nord-americana pot comprar ni vendre productes a NSO, i de fet això ha provocat en bona part que l'empresa israeliana estigui en fallida, amb un deute estimat de 450 milions d'euros. Aquest dèficit també explica que NSO vegi amb bons ulls l'operació, i diverses fonts parlen directament d'un "intent per salvar l'empresa".

Per a l'administració Biden aquesta operació podria plantejar "seriosos" problemes de contraintel·ligència i seguretat. Concretament, la transacció inclouria la venda del codi de pirateria i l'accés als desenvolupadors del programari i, segons informa The Times of Israel, els principals esculls es troben en el fet que els governs dels EUA i d'Israel han de donar el vistiplau a la compravenda. A més, encara està per acordar si Israel podrà mantenir la supervisió del programari i també si en un futur Jerusalem el podrà continuar fent servir. De moment diverses informacions apunten que si es fa efectiva la compra, l'ús del programa espia quedarà limitat als EUA, el Regne Unit, Austràlia, Nova Zelanda i el Canadà, a més d'alguns aliats de l'OTAN. Un dels altres punts calents de la negociació és si el personal i el desenvolupament de la tecnologia es queden a Israel.

Joe Biden a la Casa Blanca.

"El govern dels EUA s'oposa als esforços de les empreses estrangeres per eludir les mesures i sancions de control d'exportacions dels EUA", deia la Casa Blanca en un comunicat. Tot i que Israel és un soci pròxim dels EUA, Jerusalem no es troba entre el cercle de confiança dels aliats d'intel·ligència occidentals. Fins ara Israel ha d'autoritzar tots els contractes de NSO, i també està per veure com quedarà això. També es mantenen obertes altres qüestions, com el preu de la venda. "Estem avaluant constantment les necessitats de seguretat nacional dels nostres clients", va dir un portaveu de L3Harris a The Washington Post. A tot això s'hi afegeix un element que pot acabar sent clau: "El Consell de Seguretat Nacional dels EUA està estudiant la prohibició per a la Casa Blanca de comprar i fer servir programari espia comercial estranger que suposi riscos de contraintel·ligència i seguretat o que s'hagi utilitzat de manera inadequada a l'estranger", segons assegura un alt funcionari.

Fins i tot amb la propietat dels Estats Units, "és dubtós que els serveis d'intel·ligència com la CIA, la NSA i el GCHQ [del Regne Unit] confiïn en aquesta tecnologia per a les seves operacions més sensibles", afirma John Scott-Railton, investigador sènior del Citizen Lab, l'organització que va destapar el Catalangate. En un fil de Twitter, Scott-Railton avisa que si la transacció acaba sent una realitat seria "un gol en pròpia porteria" de Joe Biden. Per què? Primer, perquè NSO no és una empresa que "prioritzi la seguretat nacional dels EUA" i abans, segons l'investigador de Citizen Lab, ja ha piratejat les principals empreses nord-americanes. Segon, perquè seria "dubtós" que L3Harris pogués establir un control real sobre el programari: "L'empresa és un delinqüent sancionat i reclama immunitat sobirana de la llei nord-americana", explica Scott-Railton.

"NSO es va passar anys fingint que havia canviat i havia aturat negocis arriscats i tractes amb règims dictatorials. Ho feia mentre utilitzava tots els trucs disponibles per amagar que seguien fent exactament això", critica l'investigador. A més, alerta que aquesta operació –que representa una armilla salvavides per a NSO– podria animar altres empreses del sector a apostar més per l'espionatge.

stats