Política 14/05/2019

Pel soterrani i sense veure la premsa: així serà l'arribada dels presos polítics al Congrés

La policia preveu fer-los entrar pel soterrani i conduir-los per passadissos restringits

Dani Sánchez Ugart
2 min
El Congrés posa les bases de la nova legislatura 
 A partir avui

MadridL'autorització del Tribunal Suprem als presos polítics per assistir a la sessió de constitució del Congrés de Diputats de dimarts que ve obrirà una situació inèdita per als serveis de seguretat i logístics de la cambra, que ja tenen esbossat el dispositiu. Segons han explicat fonts parlamentàries, els presos polítics arribaran a la cambra, previsiblement, en cotxes camuflats i no en furgons de policia –tot i que aquest punt no depèn dels serveis de seguretat de la cambra, i podria variar–, i ho faran a través de la rampa d'accés al pàrquing, que dona entrada directa a la comissaria de policia que hi ha dins de l'edifici, en ple centre de Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, la comissaria de la Policia Nacional del Congrés està ubicada al semisoterrani de l'edifici, a la primera ampliació. Allà és on es farà el canvi de custòdia entre els policies que hauran dut Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez des de la presó i els policies de la cambra.

A partir d'aquest punt, els presos estaran custodiats en tot moment per policies de paisà, que els conduiran a l'hemicicle, on es farà la sessió inaugural de la legislatura, per uns passadissos restringits (sense accés a la premsa i al públic, només als altres diputats i als treballadors del Congrés). Això vol dir que en cap moment els presos electes tindran contacte amb la premsa, com a mínim fins a l'inici de la nova legislatura, que començarà formalment un cop escollides la nova presidència i la mesa de la cambra.

Els presos s'ubicaran als escons que triïn, tot i que és previsible que els grups parlamentaris acordin una ubicació provisional en la reunió que mantindran dilluns, i participaran en la sessió de constitució dipositant el seu vot –on consignaran el nom dels membres de la mesa que volen escollir– a l'urna que estarà ubicada a prop de la tribuna d'oradors del Congrés.

Un cop la sessió s'hagi acabat, segons aclareixen les mateixes fonts parlamentàries, dependrà de la nova presidència prendre eventuals decisions sobre si els presos poden dirigir-se o no a la premsa, perquè la presidència del Congrés és la màxima autoritat policial de la cambra i, per tant, pot donar ordres a la policia perquè ho permeti o ho denegui. La previsió actual dels serveis de seguretat de la cambra és que els presos es limitin a fer el camí invers al d'arribada (és a dir, sense contacte amb la premsa) un cop finalitzada la sessió.

stats