Crònica
Política 19/01/2021

El penúltim pentinat de Girauta

L'exdirigent de Cs debuta en un acte d'una fundació de Vox disparant contra el Procés i l'esquerra

Ot Serra
2 min
A la part inferior a la dreta, l'exdirigent de Cs Juan Carlos Girauta, en un debat organitzat per una fundació de Vox

MadridCanviar el look com a metàfora de gir polític va camí de ser tendència. Si Pablo Casado es va deixar barba per obrir una nova etapa al PP, ara Juan Carlos Girauta opta pels cabells llargs per debutar amb Vox. Els porta pentinats cap a un costat, a l'estil de Javier Nart i Hermann Tertsch. De la mà del primer va entrar com a diputat per Cs al Parlament Europeu el 2014, i ara tots dos han deixat el partit taronja. Amb el segon, eurodiputat de Vox, ha compartit aquest dimarts una xerrada organitzada per la Fundación Disenso –un laboratori d'idees creat pel partit de Santiago Abascal– sobre la "llibertat d'expressió davant l'amenaça de les grans corporacions tecnològiques".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A causa de la pandèmia, els compareixents participen per videoconferència en un debat que s'ha emès per YouTube i s'ha promocionat per Twitter els últims dies. El segueixen centenars de persones, i en una finestreta ubicada a la dreta del vídeo els internautes poden anar deixant els seus comentaris. No consten vetos de cap tipus.

Tot i les floretes que ja havia rebut a través de les xarxes socials per part de dirigents de Vox, Girauta dona forma a l'acostament cap a la formació ultra. L'expolític català ha passat per molts partits –va estar afiliat al PSC fins al 1986 i al cap d'uns anys va passar al PP, abans de fer el salt a Cs–, però no ha canviat la seva obsessió amb l'independentisme que ha caracteritzat els seus últims anys de trajectòria. "És una ideologia especialment absorbent i penetrant, plena de consignes i autocomplaença, mancada d'esperit crític, amb molt de sentimentalisme, molt barata", afirma en una de les seves intervencions.

La "insurrecció" de Trump i de l'1-O

A Girauta no li costa portar el debat al seu terreny i es queixa que les grans plataformes són "editores de continguts" que estan manllevant el paper als tribunals. "La justícia ja dirà si Donald Trump va cridar o no a la insurrecció [amb les seves paraules prèvies a l'assalt al Capitoli]. En canvi, quan alguns polítics aquí a Espanya van cridar a la insurrecció [en referència als fets de la tardor del 2017 a Catalunya], les plataformes no van intervenir", critica.

L'exportaveu de Cs al Congrés compleix al peu de la lletra amb la tesi de l'esdeveniment: Facebook, Google, Twitter, Amazon i Apple estan "contaminades" per la ideologia que conformen el conglomerat d'actors ubicats a l'esquerra. L'esquerra "sencera", especifica, en al·lusió implícita al PSOE. Van ser precisament els pactes amb els socialistes els que van motivar la seva sortida de la formació presidida per Inés Arrimadas.

Als 59 anys, Girauta flirteja amb Vox després d'haver pujat a gairebé tots els trens, fins i tot al de la Jove Guàrdia Roja quan era menor d'edat. Ho feia per divertiment i per lligar, segons va dir en una entrevista a El Mundo el 2018. "Era una estètica", argumentava Girauta, que potser en aquella època també duia els cabells llargs. Si fa uns anys es va aconseguir trencar "l'espiral del silenci" contra el sobiranisme a Catalunya, assegura, ara està disposat a lliurar la batalla de les idees també contra l'esquerra. "Hem d'aconseguir un estat d'ànim en què les etiquetes que et posin et rellisquin. Tant és, si són quatre dies", es recepta a si mateix el mutant Girauta.

stats