POLÍTICA
Política 15/12/2010

Destitueixen el polèmic delegat del govern espanyol al País Valencià

El govern espanyol pensa destituir el seu delegat al País Valencià, el polèmic Ricardo Peralta, conegut per les dures càrregues de la policia espanyola en les protestes pels enderrocs del barri del Cabanyal de València i per la impunitat que ha concedit a grups d'extrema dreta

Redacció
2 min
Ricardo Peralta

ValènciaEl vicepresident tercer i ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, hauria comunicat aquest dimecres la destitució del delegat al País Valencià, Ricardo Peralta, segons l'ACN. La decisió es podria anunciar aquest mateix divendres en el consell de ministres. Es nomenaria la regidora socialista a València, Ana Botella, com a substituta. En el càrrec des del maig de 2008, Peralta ha estat objecte de polèmica per les càrregues de la policia espanyola en les protestes pels enderrocs del barri del Cabanyal de València. El delegat també ha estat denunciat per diversos col·lectius per les seves declaracions després d'actuacions de grups violents d'ultradreta al País Valencià.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al llarg de dos anys i mig al capdavant de la delegació de govern, Ricardo Peralta ha estat objecte de controvèrsies per les seves actuacions i declaracions posteriors. Durant la Diada del 9 d'octubre a València, Peralta va qualificar de "normalitat democràtica" els atacs a un membre del Bloc Nacionalista Valencià i les intimidacions a la formació per part de grups d'ultradreta.

Va fer unes declaracions semblants aquest mateix mes de novembre després que una manifestació d'España 2000 al barri valencià de Benimaclet obligués a tancar diversos comerços per amenaces. Tres dies més tard, membres de la formació d'ultradreta entraven al bar Terra, vinculat a l'indepentisme, i intimidaven els clients, que van obtenir la mateixa resposta per part de Peralta, segon denuncien una vintena de col·lectius del barri.

Una altra polèmica protagonitzada per Ricardo Peralta el vincula amb les càrregues de la policia espanyola contra els manifestants que intentaven impedir els enderrocs al barri del Cabanyal de València el mes d'abril passat. Salvem el Cabanyal va demanar aleshores la dimissió de Peralta perquè les forces de seguretat haurien d'haver defensat l'ordre ministerial que impedia els enderrocs.

Ricardo Peralta va ser nomenat el maig de 2008 delegat del govern espanyol al País Valencià en substitució d'Antoni Bernabé. Nascut a Toledo, és llicenciat en Dret per la Universitat de València i ha exercit com advocat laboralista fins l'any 1989. Al llarg de la seva trajectòria política ha estat diputat per València al Congrés representant Esquerra Unida del País Valencià als comicis de 1989, 1993, 1996. Al cap d'un any va abandonar EUPV per integrar-se al corrent de Nueva Izquierda, pròxim als postulats socialistes. El nom que sona per substituir-lo és el de la regidora a l'Ajuntament de València, Ana Botella, que podria ser nomenada en el pròxim consell de ministres d'aquest divendres.

stats