Política 16/10/2012

Navarro defensa dos referèndums per definir la relació amb Espanya

El candidat del PSC proposa consultar primer els ciutadans sobre una reforma federal de la Constitució i després sobre la independència. Detalla una proposta d'estat federal en què Espanya no pugui interferir en les competències de Catalunya

Sara González
2 min
Pere Navarro s'enfronta a les pitjors perspectives pel PSC.

BarcelonaEl candidat del PSC, Pere Navarro, ha defensat avui que Catalunya no només pugui celebrar un referèndum pactat amb Espanya sobre la independència, sinó que primer pugui ser consultat sobre una reforma de la Constitució que prevegi una relació federal amb Espanya. "M'agradaria que abans de situar els catalans davant de la disjuntiva irreversible d'un referèndum sobre la independència, se'ls pogués consultar sobre el pacte federal que proposo i la reforma constitucional que he detallat", ha assegurat durant una conferència a l'auditori RBA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ningú no pot negar el dret del poble de Catalunya a decidir el seu futur", ha defensat Navarro, que ha assenyalat la negociació entre el Regne Unit i Escòcia a l'hora d'acordar un referèndum amb Madrid. El líder socialista ha detallat aquest dimarts que la reforma constitucional que demana el seu partit per establir una relació autènticament federal amb Espanya i garantir un encaix còmode per a Catalunya, hauria de reconèixer Catalunya com a nació i respectar l'exclusivitat de les competències que li fossin traspassades. "Les competències concurrents serien les mínimes possibles i se suprimiria la legislació bàsica", ha dit, i ha subratllat que Espanya no hauria de poder "interferir" en les matèries que depenguessin de la Generalitat.

En aquesta reivindicació de reconeixement de la singularització catalana, Navarro ha afirmat que a la nació que Catalunya seria dins d'Espanya, fins i tot se la podria anomenar "estat". "El problema no és de noms, sinó de continguts", ha matisat. En matèria econòmica, el primer secretari del PSC s'ha mantingut en la línia d'exigir una agència tributària catalana que es faci càrrec de tots els impostos dels catalans, però amb participació del govern federal d'Espanya.

"La solució federal és l'opció política més viable econòmicament, la més estable socialment, la més justa. Per això proposo canviar la incertesa de la transició cap a la independència per la seguretat i l'estabilitat de la solució federal", ha afirmat Navarro, que ha defensat que la tercera via que ell proposa serà "menys difícil que la independència i menys conflictiva que intentar espanyolitzar els nens catalans o enviar la Guàrdia Civil".

stats