Protagonista col·lateral
Política 28/11/2021

Joan Canadell, un perfil abrandat que molesta a Esquerra i divideix a Junts

És diputat de JxCat al Parlament

Joan Abel Yuste
1 min
Un perfil abrandat que molesta a Esquerra i divideix a Junts

La intervenció dilluns passat del diputat de Junts per Catalunya Joan Canadell (Barcelona, 1967) al Parlament va tirar alcohol a les ferides que ERC i JxCat s’han fet durant la baralla per l’aprovació dels pressupostos. Les seves paraules van molestar fora del seu partit, però també en alguns sectors de la seva formació, especialment entre consellers. Però Canadell és un freerider que viu còmode amb la polèmica. Des que va saltar a la palestra el 2019 quan va guanyar les eleccions a la Cambra de Barcelona amb la candidatura de l’ANC, la controvèrsia l’ha perseguit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Perfil independent a Junts, és l’ànima més neoliberal i abrandada del partit. Les seves discrepàncies amb el Govern no son poques: la seva aposta per una política fiscal similar a la d’Isabel Díaz Ayuso a Madrid o la negativa a renunciar a l’ampliació de l’aeroport -va dir que ja s’haurà amortitzat la infraestructura abans no quedi enfonsada pel creixement del nivell del mar- en son només dos exemples. Més enllà d’això, ha arribat a defensar els postulats de l’Institut Nova Història que afirmen que Cristòfol Colom o Leonardo da Vinci eren catalans, va demanar a l’independentisme “per prudència” no oposar-se a Donald Trump i va assegurar que si Catalunya fos independent hauria tingut menys morts per la pandèmia: “Espanya és atur i mort, Catalunya vida i futur”.

Però aquests comentaris també l’han fet popular entre els militants de JxCat. A les primàries del partit va ser el candidat més votat, cosa que va situar-lo tercer a la llista per Barcelona, darrera de Carles Puigdemont i de la candidata efectiva, Laura Borràs.

stats