Política 11/01/2014

El jutge permet 'in extremis' la marxa pels drets humans a Bilbao

Està previst que comenci a les 18.00 hores d'aquesta tarda de dissabte i s'espera que sigui multitudinària

Efe
2 min
DOS ANYS DE LA FI DE LA VIOLÈNCIA D'ETA
 A Euskadi sovintegen les mobilitzacions a favor de l'excarcerament dels presos d'ETA, però el govern espanyol no ha fet cap gest en aquest àmbit dos anys després que la banda armada declarés el final definitiu de la violència. De fet, Interior  ha desarticulat Herrira, l'organització que defensa l'acostament dels presos etarres a Euskadi i Navarra.

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno ha permès 'in extremis' la manifestació pels drets humans convocada per aquesta tarda de dissabte pel PNB i Bildu a Bilbao, en considerar que no hi ha coincidència entre aquesta marxa i la prohibida ahir pel magistrat Eloy Velasco. Està previst que comenci a les 18.00 hores i s'espera que sigui multitudinària

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Moreno ha adoptat aquesta decisió en una interlocutòria, basant-se en els informes de la policia espanyola, la Guàrdia Civil i l'Ertzaintza, a l'estimar que no s'ha acreditat l'existència de dades objectives de què pugui derivar coincidència entre la marxa prevista per avui a Bilbao i la prohibida ahir per estar darrere l'organització Herrira.

El jutge recorda que els convocants i que els objectius d'una i altra manifestació són "diferents", de manera que no pot desprendre's una relació entre els convocants de l'acte d'avui i "qualsevol organització il·legal", segons fonts jurídiques.

El magistrat conclou que no concorren ni tan sols indiciàriament els elements objectius i subjectius exigits per tipificar els fets com enaltiment del terrorisme.

Tanmateix, Moreno insta la delegació del govern espanyol al País Basc a adoptar totes les mesures necessàries per tal d'evitar que durant la concentració s'exhibeixin fotografies de membres o presos d'ETA, d'associacions del seu entorn declarades il·legals, pancartes o lemes en favor dels mateixos, es profereixin proclames o es duguin a terme actuacions en descrèdit o menyspreu de les víctimes del terrorisme.

El PNB, els partits integrants de EH Bildu - Sortu, EA, Aralar i Alternatiba -i els sindicats ELA i LAB han convocat la manifestació silenciosa d'avui després que el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco prohibís la marxa a favor dels presos d'ETA organitzada per la plataforma Tantaz Tanta (gota a gota).

stats