Política 14/09/2017

60.000 persones en el focus de l'Estat per col·laborar amb el referèndum de l'1-O

Les advertències de l'aparell judicial i policial afecten un miler de càrrecs públics, 40.000 voluntaris i 18.000 membres de meses

Text: Albert Solé / Gràfic: Esther Utrilla
2 min
L’Estat situa més de 700 alcaldes pro referèndum en el punt de mira

(1) Carles Puigdemont i Oriol Junqueras

Són els principals responsables del referèndum i els investiguen per delictes de prevaricació, desobediència i malversació de fons públics.

(2) 12 consellers

Van signar amb el president i el vicepresident el decret de convocatòria i també els investiguen per delictes de prevaricació, desobediència i malversació de fons públics.

(3) 5 membres de la mesa del Parlament + 4 càrrecs del Parlament

Als membres de la mesa de JxSí i CSQP els investiguen per delictes de prevaricació i desobediència.

Als quatre càrrecs del Parlament (lletrat major, secretari general, cap de publicacions i tècnica de coordinació d’edicions) els adverteix que poden incórrer en delictes penals si col·laboren en la preparació i celebració del referèndum.

(4) 61 alts càrrecs de la Generalitat

Als 61 alts càrrecs, entre els quals hi ha els directors de TV3 i Catalunya Ràdio, i la directora de la CCMA, els adverteix que poden incórrer en delictes penals si col·laboren en la preparació i celebració del referèndum.

La fiscalia també ha demanat advertir els responsables dels mitjans de comunicació privats que no poden publicar la publicitat institucional del referèndum, i s’espera la decisió del TSJC.

(5) 5 membres de la Sindicatura Electoral Central

Els cinc membres de la Sindicatura Electoral Central (i un suplent) tenen el seu càrrec suspès arran de la suspensió de la llei del referèndum per part del TC. Per això estan advertits que no poden nomenar síndics per demarcacions ni crear cap registre per al referèndum.

(6) 712 alcaldes de municipis catalans

El TC va advertir d’entrada als 947 alcaldes catalans que podien incórrer en delictes penals si col·laboraven en la preparació i celebració del referèndum, però ahir la fiscalia va citar els 712 que s’han pronunciat públicament que col·laboraran en el referèndum.

(7) 40.000 voluntaris per al referèndum + 18.000 membres de les futures meses electorals

Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría han advertit verbalment a tots els voluntaris –ahir ja n'eren 40.000– que no col·laborin en el referèndum, així com als 18.000 membres de les meses electorals –que encara no s’han sortejat–, a qui recomana que no hi vagin si no volen cometre un delicte.

stats