MOBILITZACIÓ
Política 20/11/2016

Unes 3.000 persones reclamen uns comptes més socials

A més dels sindicats, a la protesta hi han participat col·lectius contra les retallades o en favor de la sanitat i l’educació pública

Ara
2 min
Representants de sindicats, entitats i partits d’esquerres a la manifestació d’ahir per uns pressupostos més socials.

BarcelonaA falta de deu dies perquè el Govern presenti els pressupostos del 2017 al Parlament (29 de novembre), sindicats, entitats i partits d’esquerres van sortir ahir al carrer per exigir que els nous comptes siguin “més socials”. “Hi ha situacions de pobresa, calen polítiques d’ocupació i industrials, hi ha feina precària, hem vist la visibilitat de la pobresa aquesta setmana amb els immigrants al camió i una persona morint per pobresa energètica”, va resumir el secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, a la marxa, que va reunir unes 3.000 persones al centre de Barcelona. Ros va deixar clar que els pressupostos han de fer un “gir a l’esquerra” i fugir de “la quadratura dels números”, i va criticar que les mesures fiscals plantejades per l’executiu busquin més un “equilibri parlamentari” que resoldre les “necessitats socials” dels catalans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més dels sindicats, a la protesta hi van participar col·lectius contra les retallades o en favor de la sanitat i l’educació pública, i també representants del PSC, Catalunya Sí que es Pot (CSQP) i la CUP. El líder socialista, Miquel Iceta, va dir: “Hi ha un marge a la fiscalitat que ens permetria alleugerir les rendes més baixes i augmentar la pressió sobre les més altes”. I tampoc es va estar de llançar un dard a Junts pel Sí: “Creiem que es pot fer ara, no cal esperar a la independència”. Des de CSQP, Lluís Rabell va criticar directament el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, a qui va acusar de “fer la pilota al món empresarial” i desatendre el “clam” de les entitats i els sindicats.

“Sense pressupostos no hi ha referèndum”

La diputada de la CUP Mireia Vehí, que també va participar en la manifestació, va qualificar de “bona notícia que el debat dels pressupostos desbordi el Parlament i surti al carrer”. “Portem mesos posant sobre la taula propostes com les que ara es demanen i sovint ens hem sentit sols”, va reflexionar, deixant clar que els pressupostos que la seva formació està negociant amb el Govern han de ser de ruptura, però també marcadament socials. En una entrevista hores abans a Catalunya Ràdio, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es va mostrar confiat que els comptes tiraran endavant, però va tornar a avisar els cupaires: si no hi ha comptes, “no hi ha referèndum”.

stats