Política 22/12/2019

El pla de Puigdemont després del TJUE

Viatjarà a França però descarta per ara entrar a l’Estat

Núria Orriols
2 min
Puigdemont mostrant divendres passat l’acreditació provisional com a eurodiputat, l’endemà del pronunciament del TJUE sobre Junqueras.

BarcelonaEl reconeixement de la immunitat a Oriol Junqueras per part del Tribunal de Luxemburg i la consegüent entrada de Carles Puigdemont i Toni Comín a l’Eurocambra han insuflat ànim a les files de JxCat. Però, sobretot, al mateix expresident de la Generalitat a l’exili, a qui feia mesos que el Parlament Europeu havia situat en uns llimbs legals i que just començava a afrontar un nou procés d’euroordre que ara es preveu que decaigui un cop acreditat com a eurodiputat. “Surt reforçat en tots els sentits”, apunta un dels seus dirigents més pròxims, que creu que l’Eurocambra li donarà de nou visibilitat i li permetrà tenir una estructura i rellançar la seva agenda exterior, aturada arran de la citació als tribunals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El camí comença el 6 de gener, la data prevista perquè, juntament amb Toni Comín, completi els tràmits per ser reconegut oficialment com a membre del Parlament Europeu -paral·lelament haurà de renunciar a l’acta de diputat al Parlament de Catalunya-. Això li hauria de permetre, segons els seus plans, ser a la primera sessió plenària de l’any 2020 a Estrasburg, el primer ple al qual podran assistir els electes de JxCat i, segons què decideixi el Tribunal Suprem, potser també el líder d’ERC, Oriol Junqueras.

La segona seu del Parlament Europeu és territori francès, un país que fins ara Puigdemont no s’havia atrevit a trepitjar pel risc de detenció. El 2 de juliol, en la sessió constitutiva de l’Eurocambra, Puigdemont i Comín van optar per no travessar la frontera -es van quedar a la part alemanya- per por d’una extradició exprés a l’Estat. Però amb la immunitat, des de JxCat assumeixen que el primer lloc on anirà Puigdemont serà França.

Ara bé, l’expresident no preveu traslladar-se a viure a Perpinyà -mantindrà la Casa de la República a Waterloo-, sinó fer-hi actes polítics, com la pròxima reunió de grup de JxCat. A banda de la immunitat, una altra de les prerrogatives dels membres del Parlament que permetria a Puigdemont intensificar els viatges és disposar d’una mena de passaport diplomàtic. El reglament preveu que els eurodiputats puguin comptar amb un salconduit -prèvia autorització del president del Parlament- per a la lliure circulació per tots els estats membres de la UE, a més dels països que reconeguin com a vàlid aquest document de viatge. On no es preveu que aterri Puigdemont és a Espanya, malgrat que ell no ho ha descartat. La seva defensa no es refia que el Suprem respecti la immunitat.

Candidat a president?

Veus de JxCat també projecten Puigdemont com a candidat a la Generalitat, tot i que insisteixen que la decisió serà seva. Ara bé, si ho fa, no podria agafar l’acta de diputat al Parlament sense deixar abans de ser eurodiputat. Tot dependrà de com vagi el procés judicial contra el president, Quim Torra, i de quins siguin els seus plans per a la legislatura, si esperar el Suprem o pitjar abans el botó de les eleccions.

stats