Política 19/04/2020

El pla de desconfinament del Govern: sortida per col·lectius, tests i "passaport d'immunitat"

Es tracta d'una proposta que per entrar en vigor requeriria la validació del govern espanyol

Núria Orriols
3 min
L’Estat ofereix liquiditat però el Govern reclama fons directes

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha traslladat aquest diumenge al cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, el pla de desconfinament que planteja la Generalitat per aplicar a Catalunya. Un pla, elaborat per l'epidemiòleg Oriol Mitjà, que no entrarà en vigor si no està validat pel govern espanyol, que és qui té totes les competències durant l'estat d'alarma. Es tracta d'una proposta que es divideix en cinc fases i que no té calendari, ja que depèn –ha dit el president de la Generalitat en roda de premsa aquest migdia– de l'evolució de la pandèmia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquests són els pilars que preveu el decàleg de Mitjà, en què "l'objectiu cabdal és evitar la sobrecàrrega del sistema sanitari per a l’atenció de casos crítics". Per fer-ne seguiment proposa la creació d'un comitè d'experts "independents" i de representants de diferents departaments de la Generalitat.

  • Permetre el "desconfinament parcial controlat de menors i gent gran" en franges horàries diferents per "evitar els efectes psicològics negatius". La idea, segons detalla el pla, és mantenir en tot moment la mobilitat per sota del 65% fins que la taxa de nous ingressos hospitalaris per covid-19 a les unitats de cures intensives estigui per sota del 20% del total. El primer pas, doncs, seria la tornada de persones sanes a llocs de treball no essencials; després poder sortir per col·lectius concrets (evitant el contacte entre els més petits i grans); i finalment la progressiva reobertura de bars i restaurants i l'autorització a la realització d'esdeveniments de menys de 30 persones, mantenint sempre la distància social. En quart lloc obririen les escoles, equipaments culturals i esportius per a ús individual i finalment es permetria ja tot tipus d'activitat massiva.
  • Fer un estudi "de seguida" a 50.000 persones per conèixer el percentatge de persones serològicament positives i saber quanta gent ja està immunitzada davant la malaltia.
  • Alhora, es proposa un cribratge poblacional a gran escala, d'uns 1,5 milions tests PCR, amb una duració de 16 setmanes. Les persones positives s'aïllarien per disminuir la possibilitat de propagació de la infecció. També recomana un cribratge "poblacional a gran escala", d'uns sis milions de tests serològics que comenci per les poblacions de risc amb l'objectiu de determinar quins ciutadans tenen immunitat davant del covid-19 i podrien fer activitats normals "sense necessitat de seguiment dels símptomes d'infecció ni restriccions de la mobilitat".
  • El pla també preveu la monotorització tecnològica de la població, a través de dos instruments diferents: un certificat digital i un "passaport d'immunitat". Per una banda, l'ús de l'apli Stop Covid-19 Cat per vigilar els símptomes de persones infectades i per integrar-hi un sistema de certificats digitals per si ets positiu o negatiu de la malaltia. Amb aquesta tecnologia, segons el pla, es "valoraria la utilització de tecnologies disponibles per fer el rastrejament de contactes", com el Bluetooth, de persones amb símptomes. "El rastreig de proximitat entre dispositius mòbils ha de fer-se de manera anònima i descentralitzada", detalla el document. Però el control tecnològic, malgrat que el pla diu que es tracta d'una aplicació voluntària i "respectant la privacitat", no s'acaba aquí. També preveu un "passaport d'immunitat". Aniria associat al "certificat digital" i a la reobertura progressiva d'espais públics amb un alt risc de transmissió i en situacions en què no es pugui assegurar la distància de seguretat. "La seva vigència serà temporal i variarà segons l’estat immunològic, l’estat d’infecció i l’exposició de risc", diu el pla, sense concretar en aquest cas si és obligatori i quina tecnologia requereix.
  • Garantir l'accés a la població de mascaretes, que seran "obligatòries" fora de la llar.
El decàleg de recomanacions dels experts per al desconfinament de Catalunya
stats