Política 06/01/2014

Pla del PPC contra la consulta: els ajuntaments governats pels populars no donaran dades per al cens

Ho anuncia Alícia Sánchez-Camacho i reclama que els ajuntaments socialistes facin el mateix

Acn
3 min
Alícia Sánchez-Camacho, presidenta del PP a Catalunya / ACN

BarcelonaEls ajuntaments del PP a Catalunya no cediran a l'Idescat les seves dades del padró perquè puguin ser utilitzades com a cens en una eventual consulta sobre el futur polític de Catalunya. Ho ha anunciat la líder dels populars, Alícia Sánchez-Camacho, que ha reclamat als alcaldes i governs municipals del PSC que s'uneixin al boicot.

"La consulta il·legal no pot basar-se en un cens que també podria ser il·legal. L'únic cens per votar és el que està autoritzat a la llei orgànica de règim electoral general", argumenta la presidenta dels populars per justificar l'actitud dels seus representants municipals.

Camacho creu que el seu partit no hauria de ser l'únic a promoure aquest bloqueig de dades. "Demano als ajuntaments del PSC que no estiguin a favor ni ajudin a facilitar dades dels ajuntaments per poder fer un cens per a una consulta il·legal. Els ajuntaments del PPC no ho faran, per això demano als socialistes responsabilitat i aplicació de la legalitat, que no formin part ni facilitin dades a aquesta comparsa fictícia", ha dit.

La llei de consultes al TC i al Consell de Garanties

Aquesta de l'Idescat, però, no és l'única acció que preparen els populars per intentar evitar la celebració d'una consulta que consideren il·legal. La llei de consultes que ultima el Parlament podria ser el següent pas a atacar. Sáchez-Camacho creu que Artur Mas "vol una llei de consultes a mida" que sigui "un instrument per fer una consulta il·legal". És per això que ha assegurat que si després de l'aprovació de la llei es confirma la seva sospita, "el PPC la impugnarà" al Consell de Garanties Estatutàries i "explicarà als catalans que aquest no pot ser un mitjà per fer consultes il·legals d'autodeterminació". "Mas sap que no té competències per fer això. La sobirania d'Espanya i el fet que Catalunya pertanyi a Espanya no són dues competències de la Generalitat, sinó de tots els espanyols", ha afegit.

Des de Madrid, a més, Sánchez-Camacho s'ha mostrat segura que el president espanyol, Mariano Rajoy, acabarà portant la llei de consultes al Tribunal Constitucional "si és un instrument per fer un referèndum d'autodeterminació". "Evidentment, el govern d'Espanya farà complir la llei, perquè aquesta competència només la tenen els 47 milions d'espanyols", ha conclòs.

Contra la solució "transitòria" de Mas

D'altra banda, Alícia Sánchez-Camacho ha considerat inviable la proposta que Artur Mas va fer pública en una entrevista a un diari italià de negociar una solució "transitòria" que evités que una eventual Catalunya independent quedés fora de la UE. "Mas no es pot inventar el dret internacional europeu. S'ha cregut que és un messies i que pot disposar de les lleis espanyoles i europees com ell vulgui", ha criticat.

Per Camacho, només és possible mantenir-se dins l'euro com fan altres països que no són dins la Unió Europea, però considera que igualment "no tindríem capacitat decisòria, no podríem decidir sobre la nostra moneda i Catalunya quedaria fora de la UE i dels tractats internacionals". "No es pot negociar amb la UE. El procés és entrar o no entrar. No es pot negociar amb la UE l'aplicació de tractats, de l'espai Schengen, mantenir-se a l'ONU o l'OTAN. O s'està dins dels tractats i la UE, o no", ha considerat la líder del PPC, que creu que Mas "ens vol fer fora de la UE per començar un camí d'espines, llarg i dificultós per no entrar-hi mai més".

stats