Política 27/06/2019

L’11-S: una confluència de carrers a plaça Espanya per exigir unitat

El lema de la manifestació de l’ANC és ‘Objectiu independència’

Ot Serra
3 min
La samarreta de l’11-S, blau turquesa i amb un estel que representa el nou estat.

BarcelonaLa plaça d’Espanya de Barcelona serà el centre neuràlgic de la manifestació independentista de l’Onze de Setembre. La mobilització, organitzada per l’ANC i amb el suport d’Òmnium Cultural i l’AMI, dibuixarà un estel ocupant els carrers Tarragona, Creu Coberta, Gran Via i les avingudes del Paral·lel i de Maria Cristina, i amb la plaça com a punt de confluència. “Volem representar que des de camins diferents hi ha punts de trobada on ens posem d’acord per un objectiu comú”, va assegurar ahir la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, en la presentació que es va fer als peus del Museu Nacional d’Art de Catalunya, darrere les fonts de Montjuïc.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que l’any passat la mobilització independentista optés pel lema Fem la República Catalana i utilitzés un ascens al cim d’una muntanya com a metàfora, aquest 2019 les entitats aposten per un missatge semblant: Objectiu independència. La diferència és que es vol llançar un avís als actors del moviment que “comparteixen el mateix horitzó”, va subratllar Paluzie, i per això es fa una apel·lació a la “unitat estratègica”. “No és suficient, però és imprescindible”, va dir l’economista en la seva crida a tots els independentistes, més enllà de “la seva ideologia i el seu origen”. El missatge transversal que va donar Paluzie entronca amb el discurs que pregona Òmnium, instal·lat des de fa anys en la recerca “d’amplis consensos”. Ahir la presidenta de l’ANC no va fer cap referència a la unilateralitat -mètode que l’entitat fa mesos que va acceptar com a únic viable per fer la independència- i va abonar-se a la tesi d’ampliar la base independentista. “Necessitem ampliar aquesta majoria social i política per la independència”, va destacar.

47.600 socis

Paluzie feia aquesta apel·lació l’endemà que les formacions independentistes tornessin a exhibir divergències al Parlament, arran del fre de la mesa a tramitar una ILP que volia recuperar la DUI de l’octubre del 2017. La presidenta de l’entitat va diagnosticar que l’independentisme està “perdent pistonada”, però l’ANC no està notant aquesta incertesa, tenint en compte les xifres d’afiliats. Segons va anunciar, en el seu any i tres mesos de mandat hi ha hagut 8.500 altes, fins a arribar als 47.600 socis actuals, que s’afegeixen als 45.000 simpatitzants que no paguen quota però reben informació de l’ANC. A tots ells, i també a la resta de la base social independentista, l’entitat s’hi vol adreçar amb una campanya d’estiu per ampliar la seva capacitat mobilitzadora. Tindrà l’Onze de Setembre com a acció central però també preveu altres actes, alguns a l’estranger, com la manifestació del 2 de juliol a Estrasburg coincidint amb la sessió de constitució del Parlament Europeu.

Aquesta sèrie de mobilitzacions es produiran mentre el Tribunal Suprem delibera sobre la sentència del judici del Procés. Ahir hi va fer referència Montse Ortiz, vocal de la junta directiva d’Òmnium, que va denunciar la “vulneració de drets fonamentals” en la causa per rebel·lió i va entonar el lema “Ho tornarem a fer” per cridar a la mobilització de l’Onze de Setembre. “De manera pacífica, exemplar i cívica, com sempre”, va destacar. Per a Josep Maria Cervera, president de l’Associació de Municipis per la Independència, només l’absolució podria “rentar la cara d’un Estat amb tics dictatorials”.

Samarreta blau turquesa

Les entitats van donar el tret de sortida a la maquinària mobilitzadora cap a l’Onze de Setembre i ho van fer també presentant la samarreta de la manifestació del 2019: serà blau turquesa, amb el lema visible i els carrers plens de punts -simbolitzen la gent- que conflueixen en un estel que representa el nou estat. La secretària de la comissió de mobilització, Carla Solé, va assegurar que els pròxims dies es donarà a conèixer l’acció que es farà i s’obriran les inscripcions perquè els ciutadans que ho vulguin s’apuntin als trams, ja coneguts, de la manifestació, que novament s’espera que sigui multitudinària.

stats