Política 26/02/2014

El PNB emplaça Rajoy a reformar la Constitució perquè catalans i bascos s'hi sentin a gust

Aitor Esteban adverteix que esmentar els procediments de modificació i després bloquejar-los és "cinisme"

Efe
1 min
Rajoy intervé al Congrés en el debat de política general / EFE

MadridEl portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha instat aquest dimecres el cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, a iniciar els procediments necessaris per modificar la Constitució perquè les societats catalana i basca puguin sentir-se "a gust" davant el que ha definit com "un reduït estat de les autonomies". Esteban s'ha expressat així en la segona jornada del debat de política general al Congrés, en què també ha dit que Catalunya i el País Basc són "dues societats que segueixen considerant-se nació". "El que considerin adequat els ciutadans d'altres comunitats autònomes per a ells no és el que consideren adequat de manera majoritària bascos ni catalans", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si es vol organitzar l'Estat des d'unes bases estables, no pot ignorar-se aquesta realitat", ha dit. Esteban ha explicat que el País Basc ha iniciat un camí per aconseguir un acord al Parlament sobre el seu futur i que la ponència de reforma de l'autogovern "ha començat a caminar sense prejudicis ni línies vermelles" amb l'objectiu d'aconseguir "un punt de trobada majoritari entre diverses formacions i sensibilitats polítiques".

Ha dit que al PNB li agradaria que l'Estat "comencés a fer aquest mateix camí per aconseguir un acord en la seva pròpia transformació constitucional". "Vostè diu que hi ha uns procediments per modificar la Constitució espanyola. Faci'ls servir i faci que els qui no estem a gust, puguem estar-ho. Esmentar aquests procediments per a continuació bloquejar-los d'acord amb les seves majories és un exercici de cinisme", li ha etzibat Esteban a Rajoy.

Per al portaveu nacionalista, "entestar-se a seguir fent-se el desentès en les reivindicacions nacionals que hi ha en el si de l'estat espanyol no ajudarà a la seva estabilitat".

stats