Política 25/02/2015

El PNB adverteix Rajoy que el seu "immobilisme" enquistarà el conflicte amb Catalunya i Euskadi

El portaveu Aitor Esteban demana a Rajoy que encari un diàleg per reconèixer la plurinacionalitat de l'estat espanyol. Amaiur considera que el tracte pel 9-N "indica clarament que els ancoratges autoritaris i centralistes segueixen vigents"

Ara
3 min
El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban

BarcelonaEl portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha lamentat en la seva intervenció en el debat de política general que el govern de Mariano Rajoy "faci teatre" i no doni respostes als problemes d'encaix de Catalunya i Euskadi. "Per molt que miri cap a una altra banda, farà que el problema s'enquisti", l'ha advertit el dirigent nacionalista tot demanant una "segona transició" per encarar la situació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Esteban també ha alertat el president espanyol que si no vol que el malestar d'aquestes dues nacions "es desbordi", ha d'afrontar ja un "diàleg sincer" que ha de passar per reconèixer la "plurinacionalitat de l'estat". Aquesta és, al seu parer, la millor fórmula per "esvair tensions" a Espanya. "Si persisteix en el seu posicionament immobilista, serà massa tard per qualsevol solució", ha advertit.

Rememorant les seves paraules de l'any passat, Esteban ha insistit que Rajoy té sobre la taula "la patata catalana i l'euskal patata" i ha considerat que "només un il·lús" pot creure que un problema com l'auge sobiranista català desapareixerà a base de negatives i de silencis com a resposta. Si al cas català i basc es suma els assumptes de corrupció que assetgen el PP, ha dit, el govern espanyol ja té "la gasolina" que produeix "un cabreig generalitzat" en la societat.

Rajoy, però, per la seva banda, ha replicat que cap lloc del món té un nivell d'autogovern com el del País Basc, tot recordant que compta amb la seva pròpia policia, la seva hisenda i els serveis públics essencials. "A aquestes alçades té poc sentit parlar d'un procés de recentralització", ha dit el president.

"Sembla mentida que deixi passar l'oportunitat d'afiançar la pau"

El portaveu del PNB també ha lamentat que Rajoy tampoc hagi encarat aquesta legislatura el procés de pau basc. "Sembla mentida que deixi passar l'oportunitat d'afiançar la pau. La pau és més que l'absència de violència i la convivència és més que la pau", ha sentenciat. Esteban ha recordat que el seu partit vol el desarmament d'ETA i que reconegui tot el "dany injust" causat, però també una altra política penitenciària i l'apropament dels presos. "Demanem moviments a uns i altres, no és moment d'odi i ressentiment", ha afirmat.

De poc ha servit la seva petició. Rajoy ha respost que el seu govern seguirà aplicant l'actual política penitenciària mentre ETA no es dissolgui i que també es mantindrà la dispersió dels presos.

Esteban no s'ha estat també de retreure a Rajoy que vengui que ja s'està sortint de la crisi. Ha reconegut que les dades apunten a una recuperació econòmica, però només des del pint de vista macroeconòmic. "Fa la sensació que la recessió queda enrere, però una altra cosa és que que hagi quedat enrere la crisi", ha afirmat.

Crítica al rei Felip

El portaveu del PNB també ha inclòs en el seu balanç de l'any l'abdicació del rei Joan Carles. Ha lamentat que un cop més "el poble no ha pogut decidir" el model d'estat que vol i ha fet una crítica als primers mesos de regnat de Felip. Al seu parer, el nou monarca hauria hagut de "prendre el pols directe de la política" fent una ronda de contactes amb els partits. "Ha seguit amb l'agenda del seu pare com si no tingués cap tipus de connexió amb el Parlament. El cap de l'estat també es deu al Parlament", ha etzibat.

Suport d'Amaiur al procés

Des de l'Amaiur, que tot i tenir més diputats que el PNB al Congrés no té un grup propi i encapçala el grup mixt, també s'ha llançat un missatge de solidaritat amb el procés català. "El tracte que s'ha donat al procés sobiranista català indica clarament que aquests ancoratges autoritaris i centralistes segueixen vigents", ha dit el portaveu de la coalició, Sabino Cuadra. "Es nega el dret a decidir, a consultar, a impulsar processos participatius... I es nega també tot tipus de diàleg a l'empara d'una sobirania estatal única", ha afegit.

Ha qualificat l'actual sistema de "Francocràcia", tot i considerar que "ni Franco s'atrevia a arribar tan lluny". "A Euskal Herria avui només queda un tipus de violència política: la de l'Estat", ha afegit. El diputat navarrès d'Amaiur ha acusat el govern espanyol d'estar intentant "rebentar el procés de pas" i ha considerat "pur sadisme" i "una venjança covarda" la política de dispersió dels presos d'ETA, que "busca castigar els seus familiars".

stats