ELECCIONS EUROPEES
Política 28/05/2014

Podem sols cobrarà 150.000 euros de subvenció tot i que els resultats electorals li permetrien rebre 1,5 milions

Els cinc eurodiputats obtinguts donen dret a la formació de Pablo Iglesias a una ajuda superior, però la llei no permet cobrar més que allò gastat en campanya

Europa Press
2 min

MadridPodem, el partit revelació de les últimes eleccions europees liderat pel professor i tertulià Pablo Iglesias, ha gastat en la seva campanya electoral al voltant de 150.000 euros, procedents de les donacions realitzades pels seus simpatitzants a través d'internet i del mètode conegut com a 'crowfunding', segons ha confirmat a Europa Press el membre de la Comissió de Finançament de la formació Segundo González.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta xifra aproximada de 150.000 euros contrasta amb el milió i mig d'euros que poden rebre de l'Estat en forma de subvenció pel nombre d'escons i vots obtinguts en els comicis de diumenge passat per costejar les despeses electorals, tal com estableix la llei orgànica del règim electoral general.

Segons la norma, l'Estat subvenciona amb 32.508,74 els partits per cada escó obtingut al Parlament Europeu, i 1,08 euros per cada vot. D'aquesta manera, pels cinc escons i els 1,24 milions de vots aconseguits, Podem tindria dret a rebre fins a 1,5 milions d'euros.

No obstant això, la llei orgànica del règim electoral general estableix d'altra banda que "en cap cas la subvenció corresponent a cada grup polític podrà sobrepassar la xifra de despeses electorals declarades, justificades pel Tribunal de Comptes en l'exercici de la seva funció fiscalitzadora".

És per això que Podem només espera rebre els aproximadament 150.000 euros que s'han gastat i que van a justificar davant el Tribunal de Comptes, l'òrgan encarregat de fiscalitzar els comptes dels partits durant el procés electoral, i que tindrà l'última paraula sobre si la subvenció s'abona o no en la seva integritat.

Segons Segundo González, no és cert que rebran aquest milió i mig d'euros, sinó la quantitat que s'han gastat, i que, a l'espera d'ultimar els comptes, no superarà els 200.000 euros. Així mateix, el responsable de finançament de Podem ha assegurat que aquestes xifres, comparades amb el seu resultat electoral, demostren que "amb menys es pot fer molt més".

Tot i que el pressupost que s'havia fixat en un primer moment la formació era de 110.000 euros, González ha explicat que l'augment del nombre de donacions durant l'última setmana de la campanya, després de millorar en les enquestes d'intenció de vot les perspectives de Podem, els ha permès invertir uns 40.000 euros més en la seva promoció electoral.

Del total del pressupost, Podem ha destinat, per exemple, uns 30.000 euros a finançar la caravana que s'ha desplaçat per tota la geografia estatal durant la campanya, més de 20.000 a propaganda electoral, 10.000 a l'organització dels actes electorals i uns 10.500 euros a pagar els sous dels responsables de la campanya.

stats