Política 11/02/2016

Podem planteja la dissolució del PP de València per la corrupció

El diputat de la formació de l'esquerra alternativa Juan Pedro Yllanes ha posat sobre la taula aquesta possibilitat amb l'aplicació de la llei de partits

Efe
2 min
Juan Pedro Yllanes, durant un judici a l'Audiència. / A. SEPÚLVEDA

MadridL'esclat de l'operació Taula contra el grup municipal del PP valencià ha trasbalsat l'escenari polític al País Valencià, però també a la capital de l'Estat. La suposada trama de blanqueig de capitals del partit a la ciutat del Túria —de la qual Rita Barberá vol evitar sortir-ne esquitxada— podria desembocar en la seva dissolució, o almenys això és el que ha plantejat aquest dijous el diputat de Podem i jutge en excedència Juan Pedro Yllanes. Caldria posar sobre la taula la possibilitat "d'extingir, fer desaparèixer o suspendre el funcionament del PP", ha manifestat. Yllanes ha justificat aquesta opció amb l'aplicació de la llei de partits —que es va aprovar l'any 2002 per il·legalitzar l'esquerra abertzale amb els vots favorables del mateix PP, el PSOE, CiU, Coalició Canària i el Partit Andalusista—, que preveu la dissolució d'una força política quan és investigada per associació criminal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa al Congrés per presentar la proposta de Podem de crear una comissió permanent no legislativa sobre corrupció, el diputat de la formació morada ha recordat que el PP també està cridat a declarar pel cas que investiga l'esborrany dels discos durs del seu extresorer Luis Bárcenas. "Estem parlant de qüestions molt serioses que tenen resposta administrativa a la llei orgànica de partits", ha dit.

Des del PSOE, la diputada Irene Lozano s'ha mostrat més prudent i ha afirmat que "il·legalitzar un partit en una democràcia és un fet molt greu i caldria una resolució judicial ferma perquè això passi".

Ximo Puig lamenta que el PP no demani "perdó"

En la sessió de control al president celebrada a les Corts Valencianes durant el matí, el cap del Consell ha lamentat que la líder del grup municipal del PP, Isabel Bonig, no hagi aprofitat la seva intervenció al ple per "demanar solemnement perdó" pels darrers casos de corrupció.

stats