La trama russa del Procés
Política 01/02/2024

"Com podien pensar que fent una DUI controlarien les fronteres pacíficament?" Els àudios del jutge Aguirre

Boye demana apartar-lo del cas per "falta d'imparcialitat" després de donar-ne detalls en una televisió alemanya

ARA
2 min
Jutge Joaquín Aguirre

Barcelona"Com podien pensar vostès que fent una DUI, es declaren independents amb un país en fallida i pretenen el control del territori pacíficament?" És una de les preguntes –moltes de les quals "retòriques"– que el jutge Joaquín Aguirre va fer durant l'interrogatori de Víctor Terradellas, un dels investigats en la trama russa del Procés. El Món ha publicat aquest dimecres diversos fragments d'aquell interrogatori en què el jutge, a més de preguntar per les connexions russes de Carles Puigdemont, divaga sobre els objectius de l'independentisme durant el 2017.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"[Amb els russos] Parlaven d'establir granges de bitcoin a Catalunya amb una legislació favorable, les quals haguessin estat necessàries en una Catalunya independent, tot sigui dit", assenyala en un altre moment el jutge Aguirre, molt insistent a l'hora de destacar l'elevat endeutament de la Generalitat. Tot i això, també qüestiona que els independentistes es presentessin com "una nació oprimida": "Catalunya, com a estat oprimit no podia passar. És un estat ric. Bé, ara no tant, perquè València i Màlaga sembla que l'han superat", expressa el jutge abans d'insistir que "amb un parlament autònom i un nivell de renda alt, per fer-se passar per oprimits, necessitaven morts", en relació amb una de les afirmacions dels àudios intervinguts al mòbil de Terradellas, que opinava que el Procés necessitava "100 morts".

En els àudios publicats per El Món, Aguirre també té un interès especial en saber per què el llavors president de la Generalitat, Carles Puigdemont, "es va cagar a les calces" després de les reunions amb els russos (Sergei Motin i Sardà Bonvehí, segons explica Terradellas) prèvies a la declaració d'independència. Aquesta expressió la va fer servir el mateix Terradellas en un altre dels àudios que van trobar al seu telèfon quan se li va intervenir. Aguirre acaba concloent que el president de la Generalitat va entrar en "pànic" després de la trobada amb els emissaris russos –un dels quals era català– i tot seguit assumeix que el pànic també va ser el que va acabar fent marxar Puigdemont cap a Bèlgica: "Com que li entra pànic, s'escagarrina. Per això va fer la DUI, la va suspendre [Terradellas li recorda que la suspensió va ser anterior al 27 d'octubre] i al final va marxar en el maleter d'un cotxe, perquè suposo que va continuar amb l'estat de pànic".

Els 10.000 soldats russos, que Terradellas explica que sorgeixen en la conversa informal entre Puigdemont i els emissaris russos, són una altra de les potes que interessen al jutge, de la mateixa manera que el bitcoin, que durant l'interrogatori explica que està convençut que continua sent un tema rellevant per a Puigdemont ara des de Bèlgica.

Recusat per la defensa d'Alay

La deriva de d'aquest interrogatori s'afegeix a l'entrevista que el jutge va concedir a una televisió alemanya per explicar detalls de la investigació, la qual cosa ha dut la defensa de Josep Lluís Alay, mà dreta de Puigdemont, a demanar que se l'aparti del cas per "falta d'imparcialitat". En un escrit, l'advocat Gonzalo Boye ha recusat l'instructor per tal d'aturar la "delirant persecució" que està impulsant contra l'entorn de l'expresident i ara eurodiputat. També li retreu la "grolleria" dels seus interrogatoris i demana aclarir com i quan es va gravar l'entrevista, que el canal alemany va emetre el dilluns a la nit.

stats