Política 21/09/2021

Polèmica al Congrés per l'insult d'un membre de Vox a una diputada del PSOE

El parlamentari ha acabat retirant-lo per no ser expulsat de la sala

ARA
2 min
El diputat de Vox José María Sánchez García aquest dimarts al Congrés

MadridEl Congrés debatia aquesta tarda la presa en consideració de la proposició de llei per penalitzar l'assetjament a dones que acudeixen a clíniques per avortar. Era una iniciativa que havia presentat el PSOE i la diputada Laura Berja era l'encarregada de defensar-la. Berja era davant el faristol de l'hemicicle fent la seva intervenció en resposta al diputat de Vox José María Sánchez García, quan el mateix parlamentari ha cridat "bruixa" a Berja des del seu escó. L'escena ha fet que intervingués el vicepresident primer de la mesa, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, que ha advertit el parlamentari d'extrema dreta que, si no retirava el que havia dit, seria expulsat de l'hemicicle.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez García s'ha negat a retirar-lo i, després de tres avisos, el vicepresident de la cambra l'ha expulsat. El diputat s'ha negat a sortir de l'hemicicle en un principi, tot i que després ha agafat la seva maleta i ha abandonat la sala. Entremig, el portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, ha intentat prendre la paraula per defensar el diputat del seu grup i fins i tot l'ha fet tornar a seure a l'escó, però finalment Sánchez García ha passat per darrere del vicepresident primer de la mesa a dir-li alguna cosa a l'orella i se n'ha anat.

Gómez de Celis ha acabat aturant el ple durant deu minuts. Un cop reprès, el vicepresident de la cambra ha tornat a demanar al diputat de Vox si es retractava i finalment Sánchez García ha retirat l'insult. Ja fora de l'hemicicle la diputada de Vox, Macarena Olona, ha assegurat que el diputat s'havia avingut a retirar el que havia dit perquè si no "s'hagués produït una expulsió il·legal de Vox". "Això no es fa quan s'insulta Vox", ha recriminat Olona en declaracions als mitjans de comunicació, on la diputada també s'ha encarat a una periodista de La Sexta que li ha preguntat si li semblava bé que Sánchez García hagués dit "bruixa" a una diputada.

El debat sobre l'avortament ha acabat derivant en crítiques directes al diputat de Vox per part de diferents grups i amb mostres de solidaritat amb Berja. "Que un inquisidor et digui bruixa és un orgull, companya", ha dit el líder de Més País, Íñigo Errejón. S'hi ha afegit la diputada d'ERC Pilar Vallugera: "No consentirem que la seva intolerància ens torni a matar". I també la diputada Sofía Fernández, d'Unides Podem: "Sí, som les netes de les bruixes que no vau poder cremar". Des de Twitter, la diputada de la CUP Mireia Vehí també s'hi ha pronunciat: "Bruixa és una de les coses més amables que ens han dit".

stats