Política 18/06/2014

Iceta: "A la foto del 9-N no hi hauria estat mai"

El candidat a primer secretari del PSC prioritza les relacions amb el PSOE davant el procés sobiranista. Critica el full de ruta de Mas i diu que la llei de consultes no serveix per preguntar per la independència

Ara
3 min
Miquel Iceta sortint de la reunió / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEl diputat del PSC Miquel Iceta, candidat a primer secretari del partit per substituir Pere Navarro, admet que els socialistes catalans no han explicat prou bé la seva posició sobre el dret a decidir i ha dit que si accedeix al càrrec treballarà per recuperar la confiança dels catalans. "Una part significativa del país creu que pel PSC Catalunya no és prioritari", ha reconegut en una entrevista a RAC1. "El problema és que molta gent que va anar a la Via Catalana creu que el PSC tot el que fa és robar-li el somni", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb tot, Iceta no s'ha desmarcat ni un centímetre de les posicions que fins ara ha mantingut l'aparell del PSC sobre el procés sobiranista. Ha insistit a defensar la "consulta legal i acordada" i ha rebutjat de totes passades el pacte parlamentari pel 9-N amb la doble pregunta. Iceta ha estat clar: "Jo a la foto de la pregunta del 9-N no hi hauria estat mai. Entre altres coses perquè la pregunta del 9-N és un nyap. No podem anar a Europa amb una pregunta que demana si volem que Catalunya sigui un estat, quan un estat és Texas i els Estats Units, Baviera i Alemanya. I a més a més, després resulta que hi ha una segona part de la pregunta que només pots contestar-la si has contestat la primera d'una determinada manera. Això no és una pregunta per a una consulta, és una enquesta".

"La llei de consultes no serveix per al 9-N"

El PSC forma part de la comissió del Parlament que està redactant la llei de consultes. Iceta ha deixat clar, però, que encara que donin suport al text, no avalen el full de ruta del president Artur Mas perquè la llei, segons ha dit, "no serveix" per preguntar per la independència. El president de la Generalitat preveu convocar la consulta sobiranista el 9 de novembre d'acord amb la llei que s'està tramitant.

El diputat socialista no veu possible aquesta via, creu que el govern espanyol la tombarà, i vaticina que Artur Mas acabarà convocant eleccions anticipades, les anomenades plebiscitàries. No descarta, però, que hi hagi un referèndum no oficial, organitzat per la societat civil, al marge del Govern. Iceta diu que "l'hi han comentat", però no ha dit qui ni n'ha donat més detalls.

"No trencaré amb el PSOE"

Amb tot, Iceta ha insistit que és partidari que "es pregunti sobre un nou pacte de Catalunya amb Espanya". Davant preguntes dels tertulians de RAC1 sobre quin és el seu pla per fer possible la consulta, si rebutja totes les vies que fins ara han proposat els partits catalans, Iceta ha dit que revelarà el seu projecte a partir del 9-N, un cop, segons ell, s'hagi demostrat que no hi haurà consulta. Sigui com sigui, el diputat socialista ha deixat clar que és federalista i que no trencarà amb el PSOE. "Els que vulguin trencar amb el PSOE que es presentin a primer secretari", ha dit.

"Si és una operació a cor obert, que s'hi posi el cirurgià més experimentat"

Iceta troba que la seva experiència és clau per aixecar el PSC de la crisi per la davallada de vots i la fractura interna pel dret a decidir. "Un amic em va dir fa uns dies: 'Si és una operació a cor obert, que s'hi posi el cirurgià més experimentat'", ha explicat. Iceta assegura que la seva candidatura és improvisada i respon a la negativa de l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón, d'aspirar al càrrec, diumenge per sorpresa, en ple consell nacional del PSC.

Iceta ha tret ferro al fet que el president de la gestora que dirigeix transitòriament el partit, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, assistís al dinar, en principi, secret, en un restaurant de Sant Joan Despí amb dirigents socialistes per exposar-los el seu projecte i mirar d'aplanar el camí a la primera secretaria. Iceta diu que, en realitat, qui fa d'àrbitre en el procés per escollir el nou líder del partit és Celestino Corbacho, president de l'autoritat electoral del congrés que ha d'escollir el primer secretari.

stats