Política 21/07/2019

Ponsatí diu que la "repressió" haurà derrotat tots els diputats catalans al Congrés si no veten Sánchez

Costa (JxCat) afegeix que és "difícil" explicar que se'n facilita l'elecció sense una mesa de diàleg

Ara
2 min
L'exconsellera d'Ensenyament Clara Ponsatí, en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'exconsellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, ha alertat de les conseqüències que hi pot haver si els diputats independentistes al Congrés no s'oposen a la investidura de Pedro Sánchez. "Si no veiem diputats catalans votant 'no' haurem de concloure que la repressió els ha derrotat a tots, i que els independentistes no tenim representació al Congrés", ha advertit aquest diumenge a Twitter. En un altre tuit, recollit per l'ACN, Ponsatí també insta els diputats d'ERC i JxCat a Madrid a impedir la investidura per demostrar al món que Espanya no pot tenir estabilitat sense resoldre el conflicte amb Catalunya.

A Ponsatí l'ha contestat el vicepresident del Parlament, Josep Costa, independent de JxCat, que ha secundat els arguments de l'exconsellera. Per a Costa, seria "molt difícil d'explicar" per què al febrer els dos grups independentistes van decidir tombar els pressupostos perquè Sánchez no acceptava parlar del referèndum en la taula de diàleg i ara facilitar-ne l'elecció. "És difícil d'explicar [...] que ara facilitem la investidura sense que Sánchez hagi mostrat cap intenció de tornar-hi a seure", ha afirmat a través de Twitter.

També s'hi ha sumat el diputat de JxCat Pep Riera, també independent, que ha dit que "l'abstenció o el sí a Sánchez" uniria la formació a la "renúncia partidista". "I a mi em desuniria de mi mateix i dels companys en qui confio més", ha considerat. El tuit ha estat avalat pel president, Quim Torra, que n'ha fet difusió.

Zaragoza (PSC) diu que no negociarà ni amb JxCat ni amb ERC

Aquest diumenge, en declaracions a 'El suplement' de Catalunya Ràdio, el portaveu adjunt del PSOE al Congrés, José Zaragoza, ha descartat negociar amb els independentistes a última hora –està en converses amb Podem– sobre la investidura. Segons el seu parer, el seu posicionament està en mans de JxCat i ERC, que hauran de decidir segons el discurs d'investidura. Cap de les dues formacions ha aclarit encara quin serà el sentit de vot.

Independents de JxCat s'agrupen per demanar la reversió del pacte amb el PSC a la Diputació i el no a Pedro Sánchez

Ara bé, mentre que a Esquerra tot apunta que es facilitarà la investidura, el debat a JxCat continua obert. Les opinions públiques de Ponsatí i Costa se sumen a les expressades pel president de la Generalitat, Quim Torra, i independents de JxCat, que aquesta setmana han pressionat per vetar l'elecció del president espanyol si no accepta parlar del referèndum. La decisió la prendrà el grup parlamentari (on sí que hi ha acord, la majoria avala l'abstenció) amb Torra i l'expresident Carles Puigdemont un cop hagin escoltat el discurs de Pedro Sánchez demà dilluns al Congrés de Diputats.

stats