Política 16/07/2019

Independents de JxCat s'agrupen per demanar la reversió del pacte amb el PSC a la Diputació i el 'no' a Pedro Sánchez

Dalmases, Borràs, Costa, Madaula i altres diputats van reunir-se dilluns i estudien redactar un manifest

Núria Orriols
3 min
Independents de JxCat s'agrupen per demanar la reversió del pacte amb el PSC a la Diputació i el no a Pedro Sánchez

BarcelonaEl pacte de la Diputació amb el PSC ha sacsejat JxCat. L'acord, que va penjar d'un fil a l'últim moment pels dubtes de l'expresident Carles Puigdemont, ha posat en alerta independents de la formació, que ara, segons ha pogut saber l'ARA, es volen agrupar per exigir dues coses: que es reverteixi l'aliança amb els socialistes i que JxCat tampoc faciliti la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez. Aquests diputats creuen que si hi ha "voluntat política" encara es pot fer marxa enrere als pactes post electorals, també els municipis on ERC s’ha aliat amb el PSC per desbancar JxCat, que han agreujat la crisi entre els dos socis al Govern de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons diverses fonts de la formació, hi va haver una reunió ahir dilluns al matí sobre aquesta iniciativa als despatxos del grup de JxCat al Parlament. Els promotors de la iniciativa, entre d'altres, són Francesc Dalmases, el vicepresident de la cambra Josep Costa, Aurora Madaula i Laura Borràs, tot i que ara és diputada al Congrés de Diputats.

Per aconseguir suports a dins al grup parlamentari estudien redactar un manifest per "mantenir les essències de JxCat", que va néixer al voltant de l'expresident Carles Puigdemont per a les eleccions del 21 de desembre i que ara està en plena ebullició per intentar reordenar-se juntament amb el PDECat.

Els promotors d'aquest grup s'han situat, des de l'inici de la legislatura, en l'entorn més pròxim al president Torra. El cap de l'executiu es va oposar a l'acord amb els socialistes a la Diputació de Barcelona i així ho va traslladar dijous passat en una reunió interna de la cúpula de JxCat –tal com va avançar l'ARA–, just abans del ple de la Diputació de Barcelona que va escollir l'alcaldessa socialista de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín. El president també aposta pel no a la investidura de Pedro Sánchez.

En aquesta trobada també hi havia connectat, per videoconferència, l'expresident Carles Puigdemont que, malgrat que havia avalat l'acord amb el PSC en un primer moment, finalment tenia dubtes sobre la seva conveniència. Això va provocar un moment tens amb el president del PDECat, David Bonvehí, i el secretari d'organització del partit, Ferran Bel, que havien liderat la negociació amb els socialistes i havien rubricat l'acord en un document públic. De fet, l'intent de Puigdemont de canviar de soci i donar suport a ERC a la Diputació –tot i que a canvi els republicans no fessin marxa enrere al pacte amb el PSC en cap municipi– va fer que Bonvehí i Bel advertissin que, si això passava, deixarien el càrrec. L'avís, rebut per l'expresident, va evitar el trencament amb els socialistes a última hora.

La carta dels presos per a l'abstenció

Recentment, els presos de JxCat diputats al Congrés -Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull- van fer arribar un document de treball a la cúpula de la formació en què es decantaven per l'abstenció en la investidura si hi havia acord amb Podem. Una opinió que contrasta amb una de les opinions que els promotors d'aquest grup tenen la intenció de plasmar en el manifest, advocant per un no a l'elecció del líder del PSOE. A diferència dels presos, que consideren que JxCat ha de fugir de la "irrellevància política" utilitzant la seva influència a Madrid, aquests defensen que "no es pot donar una imatge d'estabilitat a Espanya" mentre hi hagi "repressió".

Borràs, de fet, és una de les fermes partidàries del no a Pedro Sánchez i és la cara visible de JxCat a Madrid.

Independents de JxCat s'agrupen per demanar la reversió del pacte amb el PSC a la Diputació i el 'no' a Pedro Sánchez

Ahir, el portaveu adjunt al Parlament, Eduard Pujol, va dir que encara no tenien una decisió presa sobre aquesta qüestió i que l'analitzaran en els propers dies. Tanmateix, i malgrat desvincular-se de la investidura, aquest dimarts el Govern ha reclamat al president espanyol en funcions que formi ja un executiu per poder interactuar.

stats