Política 15/07/2019

JxCat respon a Tardà que qui té la potestat de convocar eleccions és Torra

Pujol afirma que si hi ha nous comicis a l'Estat serà per la "incapacitat de negociar" del PSOE

Núria Orriols
3 min
JxCat respon a Tardà que qui té la potestat de convocar eleccions és Torra

BarcelonaJunts per Catalunya ha recordat aquest dilluns en roda de premsa que qui té la potestat de convocar eleccions és el president de la Generalitat, Quim Torra. El portaveu adjunt, Eduard Pujol, ha demanat "respecte institucional" per les "obligacions" i atribucions que es deriven de cada càrrec, després que aquest cap de setmana ERC, a través de l'exdiputat Joan Tardà, assegurés a Twitter que la convocatòria de nous comicis s'havia de consensuar amb els republicans. "La responsabilitat és del president de la Generalitat", ha insistit, i ha constatat que al llarg dels últims anys cada cap de l'executiu ha pres la decisió en funció de les seves "circumstàncies".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest cap de setmana el president Torra va descartar avançar les eleccions quan arribi la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1 d'Octubre. En una entrevista a 'Público', va insistir en trobar una "resposta col·lectiva" per "exercir l'autodeterminació". Tal com va publicar l'ARA, un dels escenaris que sí que valora el cap de l'executiu és una convocatòria d'eleccions "en forma de referèndum" o un nou referèndum empès per la societat civil l'octubre del 2020.

Malgrat la nova topada amb ERC, després de la crisi pel pacte amb el PSC a la Diputació de Barcelona, Pujol ha dit que "no hi ha cap tempesta política" entre els socis de Govern. De fet, ha mantingut que l'executiu de Quim Torra "treballa" i que cal forjar la "unitat" de cara a la sentència de l'1 d'Octubre.

Pujol també s'ha referit a les negociacions sobre la investidura de Pedro Sánchez a Espanya, i ha constatat que el socialista "no ha fet cap gest" per al diàleg. "S'està quedant aïllat", ha dit, ara que el líder del PSOE ha donat per trencades les negociacions amb el líder de Podem, Pablo Iglesias. A parer seu, si hi ha nous comicis a Espanya serà per la "incapacitat de negociar" de l'actual president en funcions i també per un excés de "hipertacticisme". "No pot ser el teu manual de supervivència", ha reflexionat el portaveu adjunt des del Parlament.

Segons Pujol, Pedro Sánchez no és "capaç" d'arribar a acords. De fet, ha afirmat també que si es van produir eleccions el 28-A, després que els independentistes tombessin els pressupostos, va ser per la seva "incapacitat" de dialogar.

El que no ha aclarit Pujol, però, és el posicionament que mantindrà JxCat en la investidura i, tampoc, qui prendrà la decisió. Els presos de JxCat, diputats al Congrés, van fer arribar a la cúpula de JxCat que apostaven per abstenir-se si finalment hi havia un acord amb Podem. Ara bé, tant Torra com l'expresident Carles Puigdemont es decanten pel 'no' si Sánchez no fa cap gest en relació a l'autodeterminació. Laura Borràs, cara visible del grup a Madrid, també és partidària d'aquesta última opció. "Sempre tenim el termòmetre posat", ha dit Pujol, en referència al fet que encara ho debaten internament.

Suport a Buch, que demà declara al TSJC per l'1-O

Per últim, el portaveu adjunt de JxCat ha cridat demà dimarts a acompanyar el conseller d'Interior Miquel Buch a declarar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Buch està investigat per la seva col·laboració en el referèndum de l'1 d'Octubre, quan era president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcalde de Premià de Mar (Maresme) amb el PDECat.

"Està bé que en aquests moments, en què les causes judicials avancen i fan desfilar pels tribunals persones honorables, fer notar la solidaritat", ha dit Pujol, i ha cridat a la mobilització de suport.

Igual que Pujol, el president de la Generalitat, Quim Torra, i altres membres del Govern donaran suport a Buch. Torra i alguns consellers acompanyaran Buch des del passeig Pujades fins a les portes del TSJC, al passeig Lluís Companys.

stats