Pot prosperar (ara sí) una moció de censura contra Albiol?

Les causes que esquitxen l'alcalde de Badalona i l'absència de Dolors Sabater al consistori faciliten l'acord entre el PSC i Guanyem

3 min
Xavier Garcia Albiol besa la vara d'alcalde

Badalona i inestabilitat política són dos conceptes que fa molt temps que van de bracet. En només deu anys, la tercera ciutat de Catalunya ha tingut cinc alcaldes, ha viscut una moció de censura, un govern de només tres regidors, la detenció d'un alcalde per conduir begut i una negociació agònica de gairebé tots els grups municipals que va fracassar en l'intent d'evitar que el popular Xavier García Albiol tornés a situar-se, el maig del 2020, al capdavant de l'Ajuntament. "No crec que sigui el moment de pensar en mocions de censura contra Albiol", deia el socialista Rubén Guijarro, líder del segon partit al consistori, en el desenllaç d'aquell últim episodi. Només un any i mig després, però, aquelles paraules comencen a canviar. L'aparició d'Albiol als papers de Pandora, que assenyalen la seva vinculació amb una societat al paradís fiscal de Belize (2005-2015), ha tornat a sacsejar la política badalonina, i l'oposició en bloc s'està movent per intentar fer-lo fora de l'alcaldia. Les peticions de dimissió se sumen als contactes per intentar una moció de censura, i l'entesa entre el PSC i Guanyem Badalona, clau per bastir una alternativa de govern –els dos partits junts sumen 10 regidors, un menys que el PP–, podria ser possible aquest cop, amb Guijarro com el més ben posicionat per agafar la vara d'alcalde.

Què ha canviat des de l'últim cop que ho van intentar? Al centre de tot plegat hi ha les causes que esquitxen Albiol. L'alcalde ja havia estat processat recentment per haver permès el 2012, durant el seu primer mandat a Badalona, la instal·lació sense llicència d'antenes telefòniques a la comissaria de la Guàrdia Urbana de la ciutat. Un cas que implicaria presumptes delictes de prevaricació i malversació. La seva aparició als papers de Pandora, doncs, no han fet més que engreixar els arguments de l'oposició per a la seva sortida. I aquest dijous n'han sumat un altre: el regidor de Sanitat i històric número dos d'Albiol al PP, Ramón Riera, compartia poders amb ell sobre la mateixa societat a Belize, segons han publicat El País i La Sexta. L'alcalde assegura que mai es va beneficiar d'aquell projecte i desvincula la seva relació amb la companyia de la seva activitat política, però la implicació de Riera posa ara en dubte les seves afirmacions. L'oposició no dona per bones les seves explicacions i veuen l'oportunitat de fer-lo caure.

Des del PSC exigeixen la seva dimissió, una possibilitat que l'alcalde per ara no es planteja, i en paral·lel han començat els contactes entre els grups per intentar la moció de censura. "Fa més de dos dies que estava justificada per diversos motius", ha reivindicat aquest dijous la portaveu de Guanyem, Nora San Sebastián, en declaracions a TV3. La presumpta corrupció d'Albiol, ha assenyalat, s'afegeix a una situació de "col·lapse i fallida" del seu govern, i ha posat com a exemples la falta de pressupostos i d'ordenances fiscals, o d'un pla de reactivació i recuperació després de la pandèmia. San Sebastián ha cridat a "treballar intensament" per bastir un "govern de concentració" alternatiu. Tant ERC (3 regidors) com els comuns (2) i JxCat (1) opten per explorar aquesta via, però els socialistes encara no es mullen del tot. "Nosaltres, per dignitat, el que creiem és que Albiol ha de dimitir", insistia Guijarro també a TV3, si admetia que el seu partit no defuig cap altra "possibilitat".

Hi ha, de fet, un altre element que, ja sigui via dimissió o via moció de censura, aplana l'acord que no va ser possible l'any passat. El pols en aquell moment per al repartiment de l'alcaldia era entre Guijarro i la llavors candidata de Guanyem, Dolors Sabater, a qui els socialistes ja havien fet fora del govern amb una moció de censura el 2018. La cap de files del grup on s'integra la CUP, però, és ara diputada al Parlament i la seva absència a Badalona podria facilitar les converses, tal com ella mateixa admetia al març, quan s'acomiadava de l'Ajuntament: "L’excusa al veto a Dolors Sabater ja s’ha acabat ", va dir. San Sebastián ha afegit aquest dijous a TV3 que cal "esmenar errors comesos en altres moments i ser generosos", i s'ha compromès a no posar "línies vermelles" en la negociació. La posició de partida beneficia en gran manera el PSC, que espera pacientment el moment oportú –els moviments d'Albiol a partir d'ara seran claus– per fer un pas endavant.

Els precedents
  • Juny 2015 - Front comú per fer fora Albiol Després de quatre anys a l'alcaldia, Albiol torna a guanyar les eleccions el 2015. Amb la missió d'evitar un nou govern de la dreta amb tics xenòfobs, però, Guanyem Badalona aconsegueix el suport d'ERC, el PSC i ICV i un dels dos regidors de CiU per convertir Dolors Sabater en la nova alcaldessa.
  • Juny 2018 - Moció de censura contra Sabater El desacord amb la gestió de Dolors Sabater, alcaldessa des del 2015, però sobretot la manca de neutralitat del seu govern amb el Procés van ser les motius esgrimits pel PSC per impulsar una moció de censura contra ella el juny del 2018, quan tan sols faltava un any per a nous comicis. La moció va tirar endavant gràcies als vots del PP d'Albiol i de Cs, que van convertir Àlex Pastor en alcalde d'un govern socialista amb tan sols tres regidors.
  • Juny 2019 - Guanyem cedeix l'alcaldia als socialistes Les municipals del maig del 2019 van donar novament al victòria al PP, però la voluntat de les forces progressistes era intentar impedir-li l'accés a l'alcaldia. Malgrat que la candidatura que Guanyem havia quedat per davant del PSC, els socialistes van negar-se a investir Sabater. Va ser ella qui, a l'últim moment i per barrar el pas a Albiol, va retirar la seva candidatura al ple del 15 de juny i va permetre que Pastor continués al capdavant de l'Ajuntament.
  • Maig 2020 - El desacord retorna la vara a Albiol Després que el 22 d'abril del 2020, en ple confinament per la pandèmia, Pastor fos detingut per conduir ebri i enfrontar-se a la policia, l'alcalde socialista va renunciar al càrrec i va obrir la cursa per al seu relleu. Les negociacions entre els grups es van allargar gairebé un mes i, a última hora i quan semblava tot tancat, el desacord entre el PSC i Guanyem va permetre que Albiol tornés a l'alcaldia el 12 de maig. Al centre de la discrepància, el repartiment de l'alcaldia entre Guijarro i Sabater.
stats