El PP baixa després de la confessió de Bárcenas i l'estratègia de confrontació reforça Iglesias, segons el CIS

El PSOE es manté però se situa a gairebé 12 punts dels de Casado, mentre que Vox continua pujant

3 min
CIS Febrer 2021

MadridPetits canvis de tendència a nivell demoscòpic en el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) d'aquest febrer, dut a terme durant la campanya de les eleccions catalanes, entre el 3 i l'11 de febrer. La nova confessió de l'extresorer Luis Bárcenas passa factura al PP, que després de tres mesos remuntant perd 1,7 punts percentuals fins a situar-se en un 18,8% d'estimació de vot. El PSOE, en canvi, es manté en un 30,7% i se situa ja a gairebé 12 punts dels de Pablo Casado, en un context en què els populars asseguren que estan empatats a nivell demoscòpic amb els socialistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En canvi, Podem surt reforçat en l'estratègia de confrontació amb els seus socis, abanderada pel vicepresident segon, Pablo Iglesias, en plena campanya catalana –en una entrevista a l'ARA va assegurar que no hi ha plena normalitat democràtica a Espanya– i creix cinc dècimes percentuals fins a un 11,2% després de dos mesos consecutius de caiguda. El PP baixa i, al seu torn, Vox creix sis dècimes percentuals fins a un 13,6% després que els de Casado trenquessin al gener la seva tendència ascendent. Mentrestant, Ciutadans continua estancat per sota del llindar dels deu punts amb un 9,3% d'estimació de vot per segon mes consecutiu.

Pel que fa als partits catalans, l'enquesta mostra una tendència creixent d'ERC, que passa d'un 2,9% d'estimació de vot a un 3,5% –el valor més alt des del gener del 2020–, mentre que Junts per Catalunya baixa dues dècimes, d'un 1,5% a un 1,3%. Pel que fa la CUP, passa d'un 0,6% a un 0,9% d'estimació de vot, el valor més alt en el baròmetre del CIS des de fa just un any.

Un 70% desconfien de Sánchez

En el pòdium de la valoració dels líders estatals no hi ha grans canvis. Com ja comença a ser habitual, cap aprova i el president espanyol, Pedro Sánchez, és el més ben valorat. Igual que amb el percentatge de vot, que manté el PSOE en un 30,7%, el líder socialista repeteix la nota del gener amb un 4,3 sobre 10. El segueix Inés Arrimadas, que com Ciutadans també manté la nota de 3,8. Casado, en canvi, baixa una dècima fins un 3,3, i si fa o no fa passa el mateix amb Iglesias, que obté un 3,1. Abascal, en canvi, puja una dècima, d'un 2,5 a un 2,6.

Però Sánchez, tot i tenir la millor nota, continua registrant uns nivells de desconfiança molt alts per part dels ciutadans. Un 70,1% asseguren que els inspira poc o cap confiança mentre que només un 26,2% diuen que confien molt o força en ell. Pel que fa a Casado, la desconfiança s'eleva a un 85,8% però es manté respecte al gener. Només un 10% confien en el líder dels populars, que acaba d'anunciar que abandonaran la seu del carrer Génova 13 de Madrid per intentar fugir del llast de la corrupció i del passat del partit.

L'enquesta mostra cert reforçament d'Unides Podem després de l'estratègia de confrontació dins de la coalició de govern de les últimes setmanes, però Iglesias continua molt lluny de Sánchez quan es pregunta als enquestats quin líder preferirien que fos el president del govern espanyol. El líder socialista es reforça i passa d'un 25,9% a un 26,2%, mentre que només un 9% es decanten per Casado (fa un mes eren el 10,3%). Sorprenentment, Arrimadas li trepitja els talons amb un 8,4% (puja set dècimes), Abascal en puja vuit fins a un 6,1% i l'últim –tot i pujar quatre dècimes– és el vicepresident segon del govern espanyol amb un 4,6%.

Baròmetre del CIS. Evolució de l'estimació de vot (%)
stats