El PP busca recuperar el lideratge de l'unionisme a Catalunya

Pablo Casado acompanya Alejandro Fernández en el primer acte de campanya per al 14-F

3 min
Alejandro Fernández, Lorena Roldán, Eva Parera i Pablo Casado a l'acte d'inici de campanya del PP

BarcelonaDesprés de la patacada del 21-D, al PP només conceben la remuntada per al 14-F. Aprofitant, especialment, la davallada de Ciutadans que li pronostiquen les enquestes. Alejandro Fernández, el candidat dels populars catalans, té a les seves mans reunificar l'unionisme al voltant del PP, tal com s'ha marcat ell mateix com a objectiu. Per demostrar-ho, ha fet dos fitxatges: l'exdiputada de Ciutadans, Lorena Roldán, i l'actual número dos de Manuel Valls a l'Ajuntament de Barcelona, Eva Parera. Dos cops d'efecte que els conservadors volen rendibilitzar de cara a les eleccions catalanes per presentar-se com l'alternativa sòlida a l'independentisme i a un possible govern tripartit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Totes dues han acompanyat el candidat popular a l'acte d'inici de la campanya que el partit ha fet a l'hotel Grand Marina de Barcelona, on hi eren també el líder estatal, Pablo Casado, i els primers llocs de la llista en una sala on hi havia una trentena de persones. "S'ha de treure el nacionalisme i l'extrema esquerra del govern de Catalunya, no hi ha una altra manera de recuperar el millor de Catalunya", ha defensat Alejandro Fernández, que ha tornat a avisar que "donar els vots a Illa és donar-los a ERC". Per fer més creïble el canvi que proposa, el dirigent popular ha posat d'exemple Euskadi i Andalusia, on en diferents etapes el PP va participar dels governs que van acabar amb l'hegemonia del PNB al País Basc i del PSOE al sud. En aquest sentit, ha apel·lat al votant constitucionalista perquè els doni suport i Catalunya deixi de ser l'única comunitat autònoma en què no manin per primer cop ni l'independentisme ni cap tripartit d'esquerres. "S'ha de sortir a votar en massa, perquè ells juguen amb la participació. L'únic vot útil és el del canvi. El dels que encara no hem governat", ha afegit Casado.

"Serem protagonistes, som un partit de govern. No som aquí per la contemplació del paisatge, hi som per governar, i sortirem a guanyar la campanya", ha avisat. Tota una declaració d'intencions que, de moment, les enquestes no preveuen que es pugui materialitzar. El PP s'ha negat a donar suport a un govern encapçalat per Salvador Illa i la suma amb Cs i la probable irrupció de Vox -que podria esgarrapar vots als mateixos populars- tampoc seria suficient. "No vull una altra coalició frankenstein a Catalunya. Ja sabem a què condueix", ha afegit Casado. En l'acte d'aquesta tarda, Alejandro Fernández s'ha refermant en la seva negativa a donar suport a Illa i ha explicat com el candidat socialista no li va acceptar un pacte que hauria donat l'alcaldia al PP als ajuntaments de Castelldefels i Badalona.

Però a les files populars, malgrat les baixes probabilitats d'un govern constitucionalista, són optimistes. Confien en el sorpasso a Ciutadans si es compleix la caiguda lliure que li pronostica la demoscòpia. Per això, el PP ha decidit posar tota la carn a la graella aquesta campanya. De fet, ja fa setmanes que ho fa. El partit ha dissenyat una precampanya que gira al voltant de les visites setmanals que fa el líder estatal, Pablo Casado, a Catalunya des de principis de novembre. I que continuarà fent durant tota la campanya. Casado es bolcarà en la cursa electoral dels populars i participarà almenys en set actes. Aquest dijous, per exemple, ja ha passat tot el dia a Catalunya: al matí ha visitat Castelldefels i a la tarda ha participat en l'acte d'inici de campanya a Barcelona. L'objectiu és visibilitzar un PP que el 2017 va tocar fons i va quedar a l'últim racó de la cambra catalana amb només quatre diputats, el pitjor resultat de la història del partit, que ara vol recuperar el terreny perdut.

stats