Política 25/08/2019

El PP creu que els catalans no seguiran Torra si impulsa una "insurrecció"

Si hi ha eleccions a Catalunya, aposta per concórrer-hi amb Cs i actors "constitucionalistes"

Efe
2 min
El portaveu parlamentari del PP, Alejandro Fernández

BarcelonaEl líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, augura que la ciutadania de Catalunya no seguirà el president de la Generalitat, Quim Torra, si impulsa una "insurrecció" com la que, segons la seva opinió, ja es va intentar el 2017. "Va fracassar llavors i ara fracassaria més", ha dit en una entrevista amb Efe.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Tinc la sensació que [Torra] està intentant, sigui com sigui, liderar una insurrecció, però el lideratge no és precisament una de les seves qualitats més rellevants. Tinc la sensació, també, que la societat catalana no el seguirà", ha reflexionat.

Per al dirigent popular, la voluntat insurreccional que atribueix al president va quedar patent en el discurs que va fer aquesta setmana a la Universitat Catalana d'Estiu, en què va cridar a obrir una nova etapa de "confrontació" i de "ruptura democràtica" amb l'Estat.

Unes paraules que, segons el seu parer, tindran escàs impacte en la ciutadania: "No tinc la sensació que hi hagi ara mateix a la societat catalana, fins i tot al món independentista, ganes ni intenció de fer una espècie de 'Primavera Catalana' i provocar una revolució al carrer", ha continuat.

Malgrat les crítiques a Torra, Fernández ha evitat posicionar-se sobre si els populars creuen, igual que Ciutadans, que el govern de Pedro Sánchez li hauria d'enviar el requeriment previ a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

El líder dels populars catalans s'ha limitat a assenyalar que considera "raonable" que s'emplaci el govern espanyol a "estar al cas" per si el president "va més enllà" de les paraules.

Fernández reclama un front comú "constitucionalista" si hi ha eleccions

En relació amb el curs polític que comença, Fernández s'ha mostrat a favor d'un avançament electoral a Catalunya, però l'ha deslligat de la sentència del Procés, ja que sosté que relacionar una decisió política amb un veredicte judicial indica "falta de respecte a la separació de poders".

"No crec que les eleccions s'hagin de celebrar com a resposta a una sentència. Les eleccions s'han de convocar perquè aquest Govern ha demostrat avui dia que no té capacitat per governar", ha exposat.

Si finalment es convoca als catalans a les urnes, el líder del PP ha apostat per una coalició constitucionalista que uneixi populars, Ciutadans i altres actors "constitucionalistes", a l'estil de Navarra Suma.

Encara que els taronges ja van tancar la porta a aquesta idea fa unes quantes setmanes, Fernández ha insistit que, si no concorren junts, els constitucionalistes difícilment podran retenir la primera plaça que va obtenir Inés Arrimadas en les autonòmiques del 2017.

"Per poder reeditar una victòria electoral constitucionalista a Catalunya, Cs no ho podrà fer sol [...] En política, dos i dos no sempre són quatre, en funció de la llei electoral a vegades són cinc [...] Unir forces amb Ciutadans seria productiu per a tots i podríem reeditar una victòria electoral", ha recalcat.

Fernández ha evitat concretar quins altres espais tindrien cabuda en aquesta hipotètica coalició; tampoc si la porta estaria oberta per a la Lliga Democràtica, el nou partit catalanista no independentista que impulsa la regidora del grup de Manuel Valls a l'Ajuntament de Barcelona Eva Parera. "No coneixem la seva ideologia, encara", ha apuntat.

stats