Política 22/02/2021

El PP tensa la recta final per desbloquejar el CGPJ

García Egea diu que s'ha exclòs Podem de la negociació, Echenique ho desmenteix i el PSOE puntualitza que es negocia en nom del govern

5 min
Teodoro García Egea en una roda de premsa

BarcelonaPassades les eleccions catalanes, el PSOE i el PP escalfen motors per arribar aviat a un acord per desbloquejar els òrgans constitucionals començant pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), amb el mandat caducat des de fa més de dos anys. Tot va començar amb una trucada del president espanyol, Pedro Sánchez, la setmana passada al cap de l'oposició, Pablo Casado, per intentar acostar posicions. Sorprenentment, la Moncloa va parlar d'una "conversa constructiva" i fonts del govern espanyol van apuntar que s'anava en bon camí. Però els populars van assegurar que no hi havia cap canvi i que mantenien les mateixes condicions. Ara bé, aquest dilluns el número dos del PP, Teodoro García Egea, ha confirmat que s'estava avançant i que es podria arribar a un acord final. Això sí, a costa de tensar la recta final de les negociacions assegurant que el PSOE ha acceptat excloure'n Podem, la principal condició que Pablo Casado havia posat sobre la taula. Una afirmació que arriba en un moment en què l'enfrontament entre socis de govern ha entrat en una nova fase.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els populars intenten així argumentar per què s'avenen ara a desbloquejar el substitut de Carlos Lesmes al capdavant del Tribunal Suprem i del CGPJ, just la setmana que està previst que el Congrés aprovi la reforma per limitar el poder de l'òrgan de govern dels jutges. Casado ja va establir aquesta línia vermella –que a poc a poc ha anat modulant– al setembre en la que va ser la segona reunió amb Sánchez a la Moncloa després de la formació del govern de coalició (aleshores el PSOE deia que era només un pretext per no arribar a un acord). "Confirmo que Podem n'està al marge, i és el camí adequat per renovar i enfortir les institucions, perquè el piròman no pot escollir el bomber", ha afirmat aquest dilluns en una entrevista a la Cope el número dos del PP, Teodoro García Egea. El PSOE ha matisat aquest presumpte veto a Podem, i els de Pablo Iglesias directament l'han negat: no hi ha negociadors del partit lila, però estan informats dels contactes.

Xoc d'estratègies al CGPJ

La negociació en si, però, no és un farol. Lesmes ha decidit aquest dilluns paralitzar de alguns dels nomenaments de càrrecs a l'espera que fructifiquin els contactes. Però el moviment se li ha girat en contra: vuit vocals del CGPJ l'han forçat a refer l'ordre del dia del ple de dijous i mantenir el debat per a l'elecció d'almenys vuit importants càrrecs, tres del quals dels magistrats del Tribunal Suprem, informa Ot Serra. El president de l'òrgan de govern dels jutges ja va paralitzar els nomenaments en les dues ocasions en què el PSOE i el PP van estar a punt d'arribar a un acord però que al final no va fructificar per l'estratègia de Casado, segons l'executiu estatal. Però fins ara no havia tingut oposició.

La Moncloa no ha confirmat ni ha desmentit l'afirmació de García Egea, però el PSOE sí que ha puntualitzat que la negociació es fa en nom de tot el govern de coalició. En roda de premsa des de la seu dels socialistes, el secretari d'organització del PSOE i ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha rebutjat "vetos" i "xantatges" per part del PP però no ha respost sobre si l'acord comptarà o no amb el vistiplau d'Unides Podem. És més, ha puntualitzat que qui està al capdavant de les negociacions des de fa mesos són dos membres socialistes –el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i el secretari de la Presidència del govern espanyol, Félix Bolaños– i que no hi ha cap taula de negociació paral·lela entre el PSOE i Unides Podem per consensuar els noms.

Però, tot i això, el portaveu d'Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha assegurat que la Moncloa ha desmentit l'afirmació de García Egea –és cert que l'ha matisat, però no l'ha desmentit–. "És una notícia falsa. Estem acostumats que el PP propagui notícies falses i el dubte és si ho fa per sabotejar la negociació i seguir tenint un CGPJ nomenat per la majoria absoluta de Mariano Rajoy o bé té por que Vox els acusi de ser la derechita covarde que pacta amb els socialistes", ha dit en declaracions a TVE.

El PP ha sigut molt contundent en els termes de la negociació, que aventura que es podria tancar aquesta mateixa setmana i portaria a un desbloqueig en cascada de la resta d'òrgans constitucionals com el consell d'administració de RTVE, el Defensor del Poble o el Tribunal Constitucional. "No hi serà ni tindrà persones a la renovació dels òrgans", ha insistit García Egea en relació a la implicació del partit lila en les converses. "Podem no és necessari i cal aprofundir en aquest camí. Sánchez té el pacte amb ells perquè així ho va voler, és voluntat lliure de Sánchez", ha afegit. Els populars havien posat més condicions per negociar la renovació de la cúpula judicial amb el PSOE, que passaven, per exemple, per la "despolitització de la justícia" impedint que hi hagi "polítics que facin el salt a l'òrgan de govern" dels jutges.

Els comuns avisen el PSOE que el "bipartidisme s'ha acabat"

Davant d'aquest escenari, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha evitat carregar explícitament contra el PSOE, però sí que li ha llançat un avís: "El PSOE ha d'entendre que s'ha acabat el temps del bipartidisme i del repartiment de poder entre el PSOE i el PP". En aquest sentit, Mena ha explicat que Unides Podem insistirà en la seva proposta que sigui el Congrés de Diputats qui debati una nova proposta per renovar els òrgans judicials. "Ha de ser la majoria del Congrés qui lideri una alternativa a aquestes negociacions", ha afirmat en una roda de premsa en què ha insistit al PSOE que compti amb Unides Podem per a aquesta renovació perquè és un actor clau en la "governabilitat" de l'Estat, informa Mireia Esteve.

L'hipotètic acord entre el PSOE i PP per renovar el CGPJ no ha estat ben rebut a Cs, que ha tornat a registrar una proposició de llei per despolititzar l'elecció de la cúpula judicial, tal com ha explicat la portaveu del partit, Melisa Rodríguez. En roda de premsa després de la reunió del comitè permanent, ha qualificat de "corrupció" el "repartiment dels jutges" que proposen socialistes i conservadors. "Quan es tracta de grapejar la justícia sí que es posen d'acord", ha lamentat, informa Ot Serra.

Els noms sobre la taula

Des de fa mesos que el govern espanyol assegura que el problema no són els noms sinó l’estratègia de Casado. Durant tot aquest temps de negociacions ha sonat un nom recurrent per presidir el CGPJ: el de la magistrada del Suprem Pilar Teso, de tendència progressista (se la considera moderada des de diferents sectors del PP . Però ara la intenció és no confirmar el nom fins que sigui definitiu l’acord perquè no es repeteixi el mateix que amb la polèmica entorn el també magistrat del Suprem Manuel Marchena.

En les travesses per passar al Tribunal Constitucional hi ha el nom de Lesmes, que ha desafiat el PSOE amb nomenaments però ha decidit aturar-los en moments clau com l’actual, mentre que com a Defensor del Poble sona l’actual cap de l’oposició a l’Assemblea de Madrid, el socialista Ángel Gabilondo.

stats