Política 17/09/2019

El PP demanarà a Torra que se sotmeti a una qüestió de confiança si no troba prou suports per a una moció de censura

Cs i el PSC ja van tancar la porta a sumar-se a la iniciativa dels populars per cessar el president

Quim Bertomeu / Marc Toro
2 min
Santi Rodríguez, diputat del PP

BarcelonaEl PP no tira la tovallola en la seva intenció d'acabar amb el mandat de Quim Torra. Després que Cs i el PSC tanquessin la porta aquest dilluns a la proposta dels populars d'impulsar una moció de censura contra el president, el portaveu del partit al Parlament, Santi Rodríguez, ha anunciat que si es manté la negativa dels dos altres partits constitucionalistes plantejaran que Torra se sotmeti a una qüestió de confiança.

Rodríguez ha explicat que més enllà del no de Cs i el PSC a través dels mitjans, el PP els ha enviat la proposta d'una moció de censura per escrit i espera una resposta formal abans del debat de política general de la setmana que ve. "Si la possibilitat de la moció de censura no pot prosperar, en el debat de política genera plantejarem que el president se sotmeti a una qüestió de confiança", ha afirmat el portaveu.

Deixant clar que no creu que Torra tingui la confiança de la cambra, Rodríguez ha assegurat que proposar una moció de censura -que requeriria majoria absoluta per prosperar i un candidat alternatiu a la presidència- és "perfectament vàlid" tingui o no els suports suficients per acabar cessant el cap del Govern. Una acció necessària, ha argumentat, davant d'un executiu que porta dos anys sense pressupostos aprovats.

Des de Cs, Carlos Carrizosa ha insistit que en el cas d'una moció de censura "els números no sumen" i que estaria abocada al "fracàs", i no ha volgut avançar la posició del seu partit si el PP arribés a instar Torra a sotmetre's a una qüestió de confiança. Al seu parer, però, per "protegir de veritat els drets dels catalans" cal aconseguir que ho faci el govern espanyol, i ha al·ludit a la proposta que Albert Rivera va fer a Pedro Sánchez per facilitar la seva investidura a canvi de "planificar" l'aplicació del 155 i comprometre's a no indultar els presos polítics.

Els comuns hi veuen "partidisme"

Els comuns, per la seva banda, han deixat clar que, a priori, no donaran suport a la proposta del PP, en la qual veuen un interès "partidista" per "visibilitzar-se" en un Parlament on només tenen quatre diputats. La portaveu de Catalunya en Comú a la cambra, Susanna Segovia, ha reiterat que la prioritat del seu grup és que s'aprovin els pressupostos de la Generalitat, sobretot -ha destacat- de cara a "enfortir" la societat davant d'una eventual nova recessió econòmica. "La prioritat és que el Govern governi i que faci polítiques públiques", ha conclòs.

stats