Política 16/09/2015

Per què no tots al PP estan contents amb el cara a cara entre Junqueras i Margallo?

Veus del PP català consideren "lamentable" que el ministre accepti el debat i deploren que es resti visibilitat a Albiol

Gerard Pruna / Mario Martín Matas
2 min
Junqueras i Margallo es veuran les cares a 8TV / ARA

BARCELONANo ho diuen en públic, però no tothom dins el PP català està content amb el cara a cara entre el líder d'ERC i número 5 de Junts pel Sí, Oriol Junqueras, i el ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, previst per a dimecres de la setmana que ve a 8TV. Aquest dimecres, el candidat del partit el 27-S, Xavier García Albiol, ha assegurat que el ministre l'hi va consultar abans de prendre la decisió, i que a ell li va "semblar molt bé, fantàstic".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però no tothom ho veu igual. Un dirigent del partit proper a Alícia Sánchez-Camacho i al mateix Albiol ha assegurat a l'ARA que va rebre amb "sorpresa" l'anunci del cara a cara, i opina que és atorgar una "rellevància innecessària" a Junqueras. "És absolutament lamentable", afegeix un exdiputat del partit, que critica que tot un ministre d'Exteriors espanyol s'assegui a debatre amb el número 5 d'una candidatura en una comunitat autònoma. Fins i tot pronostica que si Junqueras ho fa bé aquell dia pot acabar sent el futur president de la Generalitat.

Al PP s'accepta fa temps que Margallo va per lliure i compta amb la confiança de Mariano Rajoy per fer-ho, però les seves sortides del guió en un partit eminentment jeràrquic i inflexible ja li han costat alguns detractors. A certa gent li agradaria veure'l trontollar, després que el ministre trepitgés alguns ulls de poll quan just abans de començar la campanya va defensar canviar la Constitució, millorar un finançament "injust" i preservar la llengua catalana com una forma de facilitar l'encaix de Catalunya.

A més de l'altaveu per Junqueras, l'altra crítica que repeteixen els contraris al cara a cara és que aquest debat eclipsarà durant uns dies Albiol, que ha centrat la campanya en la seva imatge, allunyant-la tant com ha pogut de les sigles del PP. A més d'arraconar el logo del partit en els cartells electorals, l'equip d'Albiol ha dissenyat una campanya esquivant els ministres. Gairebé tots els que vindran ho faran lluny del candidat en visites al territori acompanyats d'altres dirigents, normalment d'Alícia Sánchez-Camacho. Per això, diuen, el protagonisme sobtat de Margallo grinyola.

Malgrat les veus crítiques, també hi ha, però, qui defensa la decisió del ministre. És el cas d'un altre membre de la direcció del partit, que explica a l'ARA que el debat serà una oportunitat per desmuntar el discurs dels independentistes sobre la permanència a la UE. Entenen que aquest debat permetrà a l'audiència catalana visualitzar clarament les "contradiccions" de Junqueras, i més després que en els últims dies s'hagin multiplicat les intervencions de líders mundials contra el procés. L'últim, el president dels Estats Units, Barack Obama.

stats