Vox permet al PP governar a les Balears en solitari a canvi de mesures contra el català

L'extrema dreta s'abstindrà i aconseguirà entrar també als consells insulars

3 min
La candidata a presidir el Govern Balear, Marga Prohens avui en compareixença davant els mitjans per anunciar que Prohens governarà en solitari després d'acordar amb Vox l'abstenció

PalmaEl PP i Vox han arribat a un acord a les Balears per a la investidura de Marga Prohens com a presidenta del govern. L'extrema dreta s'abstindrà en la segona votació i els populars governaran en solitari tota la legislatura, que era la gran aspiració de la líder del PP. La moneda de canvi, però, és que Vox entri en els governs dels consells insulars de Mallorca i Menorca. El ple d'investidura se celebrarà els dies 3 i 4 de juliol, i Prohens sortirà elegida previsiblement el dia 6, 48 hores després de la primera votació, que serà fallida perquè no assolirà la majoria absoluta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta del PP, Marga Prohens, ha comparegut davant dels mitjans visiblement satisfeta després de l'acord amb Vox que li obre les portes a presidir un govern dels populars en solitari. "El pacte ens deixa satisfets a tots", ha assegurat davant dels mitjans i acompanyada per alts càrrecs del partit, com Sandra Fernández, Antoni Costa i Sebastià Sagreras. "Gairebé ningú no creia que fos possible un govern en solitari", ha dit.

Pols per la llengua

Després de dues setmanes de negociacions, la llengua en l'àmbit educatiu s'havia convertit en el gran obstacle que separava les dues formacions. El PP volia la lliure elecció de la primera llengua només a la primera etapa educativa i Vox a totes, i finalment s'ha acordat que es farà a tots els nivells abans que acabi la legislatura, "sense excloure cap de les llengües cooficials". De facto, el PP ha cedit a les pretensions del partit de Santiago Abascal. S'elimina l'Oficina de Drets Lingüístics i la substitueixen per l'Oficina de Garantia de Llibertat Lingüística, i el català deixarà de ser un requisit a l'àmbit sanitari.

Els portaveus de Vox i del PP al Parlament balear, Idoia Ribas (i) i Sebastià Sagregras (d), durant l'acte de signatura de l'acord programàtic que preveu l'abstenció del partit de Santiago Abascal per facilitar la investidura com a presidenta del Govern balear de la líder dels populars, Marga Prohens, que formarà executiu en solitari.

De fet, l'acord inclou dos punts aparentment contradictoris. D'una banda, en el 55 es diu: "Modificarem les normes que suposin una imposició lingüística, assumint que en la comunitat existeixen dues llengües oficials. Es farà el desenvolupament normatiu corresponent per garantir que el desconeixement del català no penalitzi en l'accés a la funció pública". Però, de l'altra, en el 56 es diu: "Garantirem el dret al fet que qualsevol ciutadà es pugui dirigir a l'administració pública en qualsevol de les dues llengües oficials i sigui contestat en la llengua que desitgi".

Sense "violència de gènere"

El document de l'acord té 102 punts, en contraposició als 50 del País Valencià, tot i que alguns són pràcticament calcats. Així, s'elimina qualsevol referència a la violència de gènere i se substitueix per "violència intrafamiliar", tot i que s'afegeix un punt per "erradicar els discursos masclistes de la nostra societat". En el cas de la violència contra les dones es posa èmfasi en la identificació de "perfils repetits d'agressors", en la línia dels discursos de Vox que vinculen la immigració amb l'augment de les agressions sexuals. En aquest sentit, també s'anuncia "un pla de xoc contra la immigració il·legal, l'ocupació i la inseguretat", vinculant en aquest cas la immigració amb la delinqüència.

Acord PP i Vox

Els dos partits també han pactat la suspensió de l'aplicació de la Lomloe i recuperaran les notes numèriques. Els centres d'educació concertada "no patiran discriminació" respecte als centres públics, remarca l'acord. A més, s'han compromès a derogar la llei 2/2018 de memòria i reconeixement democràtic de les Balears: "Se cercarà sempre la reconciliació, evitant la manipulació històrica i l'ús partidista de les víctimes i del drama de l'enfrontament civil". També es vol derogar la prohibició dels menors d'assistir a espectacles taurins.

Una comissió de seguiment

Vox exigia que s'establís una fórmula que permetés "vigilar" l'acompliment de l'acord entre els dos partits, després que, segons expliquen, Juanma Moreno a Andalusia i Isabel Díaz Ayuso a la Comunitat de Madrid, "no respectessin el que es va firmar", quan depenien del suport extern del partit d'Abascal. A les Balears s'ha pactat crear una "comissió de seguiment i d'avaluació", que supervisarà el grau de compliment del pacte, així com fixar els objectius estratègics i avaluar qualsevol avantprojecte de llei del govern abans que es tramiti. Per tant, qualsevol llei que vulgui tirar endavant Prohens haurà de tenir el vistiplau inicial de Vox.

Des del PSIB ja s'ha advertit que l'acord suposa "el major retrocés per a les Balears en 40 anys de democràcia".

stats