El PP portarà la llei de l'habitatge al Tribunal Constitucional

Casado avisa que les comunitats autònomes governades pel PP no aplicaran la nova normativa

3 min
Pablo Casado aquest dimarts a Barcelona

MadridL'endemà que el PSOE i Unides Podem aconseguissin desencallar la llei de l'habitatge, el PP ha decidit tornar a canalitzar la seva oposició a través dels tribunals. El líder dels conservadors, Pablo Casado, ha anunciat aquest dimecres que portaran la nova normativa al Tribunal Constitucional perquè suposa un "intervencionisme suïcida". En una entrevista a Telecinco, Casado ha considerat que la nova llei és un "atac a la propietat privada" i que generarà "inseguretat jurídica". "Sánchez és ostatge dels seus socis radicals i és una pena que Espanya tingui el govern més radical de la UE", ha manifestat Casado.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sense que el govern hagi presentat encara la lletra petita de la normativa, els populars han decidit tirar pel dret i anunciar un recurs als tribunals perquè creuen que un govern no pot "interferir" en la llibertat i en la propietat privada. Casado creu que amb les noves mesures per frenar l'augment del preu dels lloguers el que acabarà passant és que els propietaris no lloguin els seus pisos i que al final n'hi hagi menys de disponibles. Per al líder popular, les mesures per donar una solució a la crisi de l'habitatge no passen per donar ajudes, sinó per donar "seguretat jurídica" per tal d'atraure inversió a l'Estat, que els joves tinguin feina i, per tant, es puguin pagar el lloguer.

El president espanyol, Pedro Sánchez, s'ha referit a les crítiques de l'oposició i des d'Eslovènia ha demanat que no s'avancin les opinions contrària abans de conèixer el contingut de la mesura. "No es pot dir que no a un projecte de llei que ni s'ha llegit, que no s'ha debatut a les Corts", ha remarcat el cap de l'executiu, que aquest dimecres participa a la cimera UE-Balcans. En aquest sentit, el líder socialista ha reclamat a la dreta una "reflexió" per convertir la llei d'habitatge en un "acord nacional", no només amb comunitats autònomes i ajuntaments, sinó també amb la resta de formacions polítiques. 

Els governs del PP no aplicaran la mesura

Els governs autonòmics i ajuntaments del PP tornaran a exercir de contrapoder a l'executiu espanyol, perquè Pablo Casado ja ha anunciat que cap dels executius populars aplicarà aquesta normativa. Precisament, aquest dimarts l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, va garantir que a la capital espanyola no s'apujaria l'IBI tot i que la nova normativa preveu un recàrrec de fins al 150% d'aquest import per als propietaris que tinguin pisos buits. La posició d'Almeida l'ha refermat la vicealcaldessa de la ciutat, Begoña Villacís. "Madrid fa dúmping immobiliari", ha dit la regidora de Ciutadans, desafiant el diputat d'ERC, Gabriel Rufián, i també el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig.

Però sempre hi ha excepcions. És el cas de Badalona, on governa l'alcalde popular Xavier García Albiol, que, acollint-se a la llei catalana de regulació dels lloguers, ja havia demanat formar part de les zones tensionades de Catalunya on es regulen aquests preus. La decisió d'Albiol contrasta amb la posició dels principals presidents autonòmics i alcaldes del PP a l'Estat, però també amb l'ofensiva dels populars en contra les polítiques d'habitatge de la Generalitat i del govern espanyol.

El PP ja va portar al Tribunal Constitucional el decret llei del Govern (aprovat el 2019) que concretava la llei 24/2015 amb mesures com ara l'obligació dels bancs i els fons d'inversió d'oferir lloguers socials als ocupes abans de desnonar-los. L'any passat, el Parlament va tirar endavant la llei catalana que regulava els preus dels lloguers i els populars també la van recórrer a l'alt tribunal. Més tard també ho va fer el govern espanyol, sense demanar, però, la suspensió de la normativa, que continua vigent.

Bolaños lamenta l'actitud del PP

Davant l'oposició frontal de comunitats com Madrid a aplicar la nova normativa, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha lamentat que aquesta actitud acabi perjudicant "a tothom, a petits propietaris i a llogaters". "No se m'acut que cap comunitat vulgui perjudicar els seus ciutadans", ha dit en una entrevista a TVE, on s'ha mostrat confiat que comunitats com Catalunya, però també Madrid, demanaran formar part de l'àrea tensionada per tal de regular els lloguers. La vicepresidenta segona del govern i ministra de Treball, Yolanda Díaz, també ha carregat contra Casado: "El projecte de la destrucció del PP i del senyor Casado és al marge de la societat espanyola".

stats