Política 30/01/2018

PP i PSC celebren que Torrent accepti "l'autoritat" del TC i Cs l'acusa d'"allargar l'agonia del Procés"

Arrimadas considera que l'ajornament del ple d'investidura només en "retarda" la convocatòria. Els comuns demanen "una candidatura efectiva i viable"

Marc Toro / Anna Mascaró / Xavi Tedó
5 min

BarcelonaLa majoria de l'oposició no independentista ha aplaudit la decisió del president del Parlament, Roger Torrent, d'ajornar el ple d'investidura previst per a aquest dimarts a la tarda. Només Ciutadans ha estat crític amb la decisió, i ha recordat que no l'ha suspès, sinó que el fet que Torrent esperi la resolució del Tribunal Constitucional (TC) per prendre una decisió sobre el ple d'investidura "allarga el Procés". "El senyor Torrent no ha fet res per anar en contra del TC, però tampoc l'ha acatat", ha assegurat la líder de la formació taronja, Inés Arrimadas, en roda de premsa. "La decisió de Torrent no soluciona el problema de fons: no suspèn la convocatòria, simplement la retarda", ha insistit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha explicat Arrimadas, la petició de la mesa del Parlament, que ha demanat un informe als lletrats per saber "quin serà el calendari" després de l'ajornament del ple d'investidura, especialment pel que fa als terminis per al nomenament d'un candidat, prové d'una petició de Ciutadans. En segon lloc, Arrimadas ha anunciat que Ciutadans ha presentat "un recurs d'empara contra el senyor Torrent", perquè considera que "no és el defensor de tots els parlamentaris", sinó que "treballa per eludir o esquivar el compliment de les resolucions judicials".

En l'escrit, la formació taronja considera que l'actuació de Torrent suposa una "decisió arbitrària" que "lluny de perseguir la dignitat del Parlament únicament vol esquivar el compliment del Reglament i les decisions de la justícia amb l'objectiu de posar la cambra al servei dels interessos de Puigdemont". Ciutadans també lamenta una "continua manca d'informació" sobre el funcionament de la cambra i acusa Torrent de fer un ús dels "òrgans del Parlament exclusivament per a decisions que afavoreixen els interessos dels grups independentistes".

Iceta crida l'independentisme a "reflexionar"

Tant el PSC com el PP i els comuns han tornat a reclamar un nou candidat a la presidència de la Generalitat. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha dit que el seu partit comparteix la suspensió del ple perquè és mesura "prudent". Els socialistes, de fet, havien enviat aquest matí una carta a Torrent demanant que desconvoqués la sessió d'investidura. "Ha decidit ajornar-lo a l'espera que el Tribunal Constitucional (TC) resolgui sobre el recurs presentat pel govern d'Espanya [...]; atendre les indicacions del TC és molt bo", ha afegit.

Iceta ha recordat, a més, que Junts per Catalunya (JxCat) ja va demanar personar-se contra la impugnació del ple i que també ha demanat la suspensió de les mesures cautelars de l'alt tribunal, i ha conclòs: "Quan un s'adreça a un tribunal, està acceptant la seva autoritat".

Iceta ha aprofitat per recordar que, més enllà de les qüestions jurídiques, el seu partit s'oposa a la candidatura de Carles Puigdemont, i ha instat l'independentisme a "reflexionar" i proposar un nou candidat que anteposi "l'interès del país i les institucions".

Domènech aplaudeix una decisió "correcta" en defensa de les institucions

El cap de files de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, també ha beneït la decisió de Torrent. "És una decisió sòlida i correcta davant de masses dies de confusió, ha demostrat solidesa en la defensa de la institució que hem de preservar", ha anotat. "Hem de sortir com més aviat millor del 155 perquè la Generalitat deixi d'estar en mans de Pablo Casado", ha afegit Domènech, que ha afegit la necessitat de construir "una candidatura efectiva i viable".

Com els socialistes, doncs, el màxim dirigent dels comuns ha reiterat de nou que Carles Puigdemont no sigui el presidenciable. "La prioritat no és seguir amb un joc d'especulacions, el dilema no és una persona, és un país, el dilema no és Puigdemont o Puigdemont, sinó superar el 155", ha sentenciat. Pel que fa a les discrepàncies entre Junts per Catalunya (JxCat) i ERC, Domènech ha defensat Torrent perquè "en el seu discurs de presa de possessió va dir que volia treballar per a tots els diputats i que no volia que es tornessin a reproduir els enfrontaments de la passada legislatura".

Després de denunciar que "els darrers dies hem viscut una agressió sense precedents a l'autogovern de Catalunya pressionant el TC", Domènech ha criticat "els que fan pur seguidisme al PP" en referència al PSOE i Ciutadans perquè "esdevenen una amenaça per a Catalunya i Espanya". "El PP de Pablo Casado només sap amenaçar per resoldre un conflicte que és polític" i ha acusat el dirigent popular de "menyspreable per amenaçar el president del Parlament, Roger Torrent, amb els seus fills".

"L'autogovern de Catalunya no és un producte de l'estat autonòmic, és una conquesta de la gent, la Generalitat neix de la República dels anys 30, és prèvia a la Constitució espanyola i cal lluitar contra la intervenció il·legítima per part de l'Estat i contra aquelles accions que poden posar en risc l'autogovern de Catalunya", ha remarcat el líder dels comuns.

Albiol insisteix en un front comú dels partits no independentistes

El cap de files del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, també ha celebrat que Torrent hagi decidit no celebrar el ple aquest dimarts i s'ha mostrat convençut que la suspensió ha estat possible gràcies a "l'acció del govern d'Espanya i del PP". "Gràcies al govern espanyol avui no s'ha celebrat aquest debat d'investidura, que segur que s'hauria dut a terme de manera telemàtica i amb el candidat a 1.000 quilòmetres de distància", ha dit.

Després d'assenyalar que la suspensió del ple "demostra la desorientació" i la "profunda divisió" de l'independentisme, ha demanat a Torrent que iniciï una nova ronda de contactes amb els grups parlamentaris, i ha fet una crida a Cs perquè, com a partit guanyador de les eleccions, faci un pas endavant per aspirar a la presidència de la Generalitat.

Malgrat que ha admès que els números no surten per investir Inés Arrimadas, ha dit a la formació taronja que "no pot estar ni un minut més fent l'estàtua" i li ha recordat que compta amb tot el suport del PP "a canvi de res". Albiol ha assegurat que el simple debat d'investidura de la candidata de Cs seria un "clar missatge dels partits constitucionalistes davant la situació de descrèdit que estem vivint".

Arrimadas ha rebutjat presentar-se com a candidata a la investidura i ha respost a aquesta interpel·lació amb un atac al PP: "En lloc de fer autocrítica pels seus resultats electorals es dedica a intentar pressionar Ciutadans". "Tant de bo haguéssim tingut un PP tan disposat a sumar quan vam voler presentar una moció de censura, perquè hi havia molts independentistes que no ho veien clar. Llavors hi havia possibilitats de sumar", ha insistit, i ha recalcat que "si som en aquesta situació és gràcies al fet que el PP i el PSOE mai han tingut el coratge de canviar la llei electoral".

En aquest sentit, i al marge d'un nou candidat a la investidura, Albiol ha anunciat que demanarà una reunió amb tots els partits no independentistes –inclosos els comuns– per veure si són capaços de "coordinar una acció conjunta que permeti que el Parlament surti de la situació de bloqueig polític".

Recurs d'empara de Ciutadans al Parlament
stats