Política 16/10/2017

El PP creu que Puigdemont "busca el seu alleujament judicial" amb la carta enviada a Rajoy

Maillo es desmarca de la petició de Casado i Albiol d'il·legalitzar partits independentistes

Dani Sánchez Ugart
2 min
El responsable d'organització del PP, Fernando Martínez-Maíllo. EFE

MadridEl coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, ha considerat aquest dilluns que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, "sembla buscar el seu alleujament judicial més que una resposta clara i contundent", amb la carta enviada a Mariano Rajoy aquest dilluns al matí. "No es tracta d'una qüestió judicial, sinó que el que hi ha en joc és la divisió de la societat catalana, que està patint un gran estrès", ha afegit el coordinador popular.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El senyor Puigdemont no ha respost al requeriment en els termes que el govern [espanyol] li havia plantejat. I era molt fàcil: sí o no. Però deliberadament està jugant amb la confusió, i els ciutadans i les institucions tenim dret a saber-ho", ha continuat Maillo, que l'ha acusat d'haver "optat per la tàctica de l'ambigüitat, que no fa res més que tirar endavant la resposta de l'Estat".

Maillo ha precisat que amb la resposta "ha entrat en vigor la segona part del requeriment, on es demana que es restauri la legalitat", però ha dit que "és l'última oportunitat per al senyor Puigdemont perquè respecti la llei", fins dijous, quan s'activaria l'aplicació de l'article 155, que Maillo ha dit que "no és una decisió fàcil".

El número tres del PP també s'ha referit a l'apel·lació que fa Puigdemont al diàleg a la carta i ha afirmat que "és curiosa, perquè parla de diàleg el campió de trepitjar els drets parlamentaris de l'oposició".

"No es pot parlar de diàleg al marge de la legalitat. Aquesta apel·lació al diàleg és un mantra per amagar les seves intencions", ha afegit, abans de considerar una "trampa" la petició del president, que sol·licitava una reunió amb Mariano Rajoy abans de dijous. "El govern [espanyol] i el PP han de dialogar dins de la llei i dins del parlament espanyol, amb el conjunt dels diputats", ha dit Maillo que, en la línia de la resposta de Rajoy, ha dit que "Puigdemont és l'únic responsable del que ha passat, del que està passant i del que pugui passar en el futur".

"El govern espanyol sent que té el suport de les forces polítiques i de la població", ha dit Maillo, que ha precisat que continuen els contactes amb el PSOE i Ciutadans per tal de delimitar l'aplicació del 155, i ha afegit que aquest article "no es tracta de suspendre l'autonomia, sinó de recuperar la legalitat, amb l'Estatut d'Autonomia i les normes del seu desenvolupament" per tal de "reposar l'autogovern a Catalunya".

Rebuig a la mediació

Sobre la petició de mediació si fracassava el diàleg que ha fet aquest cap de setmana el primer ministre belga, Maillo ha considerat que "està bastant consolidat en la Unió Europea un missatge evident, que consisteix bàsicament a dir que un dels pilars essencials és el respecte a les lleis mateixes". "Jo el que he sentit dir a molts líders europeus és que hi ha d'haver diàleg però dins de la Constitució, i aquesta és la posició oficial de la Unió Europea", ha reblat.

Il·legalització de partits

Pel que fa al debat de l'aplicació de la llei de partits per prohibir els independentistes que ha demanat aquest dilluns el president del PP català, Maillo ha dit que hi ha estats europeus en què això és així, però s'ha desmarcat de la petició en afirmar que, "afortunadament, al nostre país el que es condemna són els fets".

stats