La judicialització del Procés

El PP també recorre els indults al Suprem

A diferència de Vox i Cs, Casado evita donar-ne detalls i el partit es limita a dir que té "interès legítim" en la qüestió

3 min
El líder del PP, Pablo Casado, després d'anunciar al Congrés que el seu partit ha recorregut els indults al Suprem.

MadridSobre la taula del Tribunal Suprem ja hi ha els recursos contra els indults als presos polítics de la triple dreta espanyola. El PP s'ha unit aquest dimecres al camí obert la setmana passada per Vox i Ciutadans, tal com ha anunciat el cap de l'oposició, Pablo Casado, durant la compareixença al Congrés del president espanyol, Pedro Sánchez, sobre la mesura de gràcia. Però a diferència de l'extrema dreta i el partit d'Inés Arrimadas, els populars no han donat detalls de moment de com han recorregut a la sala tercera del Suprem els indults. Fonts del partit es limiten a dir que es tracta de nou recursos i que es presenten perquè tenen "interès legítim" en la qüestió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De moment, l'alt tribunal només ha admès a tràmit els recursos presentats per Inés Arrimadas, Carlos Carrizosa i José María Espejo-Saavedra, i just dilluns va rebutjar adoptar mesures cautelaríssimes per suspendre els indults. Encara no hi ha posició sobre el recurs de Vox, amb el dubte de si acceptarà estudiar-lo o no. I és que, en el primer cas, Ciutadans s'ha emparat en el rol dels tres polítics com a diputats al Parlament el 2017 i considerar-se perjudicats en la causa, mentre que Vox n'ha presentat com a acusació popular en el judici al Procés, tot i que el Suprem ja no els va deixar presentar cap informe en la tramitació dels indults abans que arribessin a la taula del consell de ministres, com sí que en van redactar la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat.

Segons Casado, el seu recurs al Suprem suposarà la "liquidació" de Pedro Sánchez com a president del govern i "l'epitafi" del PSOE. El PP ja va reunir divendres passat el comitè jurídic per estudiar les diferents vies per recórrer la mesura, després que Casado apuntés que s'hi presentaria personalment com a afectat aferrant-se al dubtós informe de la Guàrdia Civil que apuntava que membres dels Comitès de Defensa de la República volien atemptar contra ell basant-se només amb meres recerques a Google.

Revisionisme de la Guerra Civil

El líder del PP ha recuperat aquest dimecres el to dur esgrimit la setmana passada al Congrés arran de la concessió dels indults. Llavors ja va demanar la dimissió de Sánchez i la convocatòria d'eleccions anticipades. Avui hi ha tornat al final de la intervenció: "Dimiteixi, dissolgui el Parlament i convoqui eleccions, només així potser el podrà indultar la història".

Amb un discurs cada cop més decantat cap a la dreta, Casado ha equiparat els dos bàndols de la Guerra Civil: "Va ser un enfrontament entre els que volien la democràcia sense llei i els que volen la llei sense democràcia". S'hi ha sumat poc després el líder de Vox, Santiago Abascal, que ha anat més enllà i, si l'octubre passat va arribar a dir que el govern de Pedro Sánchez era "el pitjor en 80 anys" –donant per bo el franquisme–, ara ha dit que "van fer curt" i que "mai hi ha hagut tants motius per censurar un govern". És a dir, que també considera pitjor el govern de Sánchez que els de la II República.

Casado centra totes les crítiques

Sánchez ha desafiat Casado a presentar una moció de censura i el líder del PP ha obviat el tema. Abascal, per la seva banda, ha pressionat Casado assegurant que li donaria suport. De fet, el cap de l'oposició ha centrat totes les crítiques, sobretot de la bancada de l'esquerra, però també de Vox. El president espanyol ha centrat tota la rèplica a enumerar els fracassos de l'estratègia del PP contra els indults: el baix nombre de firmes recollides –de fet, considera que "les meses petitòries generen odi i discòrdia entre espanyols"–, el fracàs de la manifestació a la plaça de Colón i el suport tant de sindicats com de societat civil, empresaris i Església als indults. "Presentin tots els recursos que vulguin però no s'apropiïn d'Espanya, la bandera i la raó", ha etzibat. I li ha preguntat si era del parer del general, Espartero que el 1842 deia que "per al bé d'Espanya cal bombardejar Barcelona un cop cada cinquanta anys".

Fonts del PP asseguren, en canvi, que el fet que Casado centri totes les mirades no fa sinó mostrar la importància que té el partit ara mateix i que és més a prop de ser primera força, tal com creuen que indiquen les enquestes.

stats