El PP incorpora l'extrema dreta al govern de Castella i Lleó

Mañueco dona la vicepresidència del govern, tres conselleries i la presidència de les Corts a Vox

4 min
Alfonso Fernández Mañueco i Juan García-Gallardo aquest dijous a les Corts de Castella i Lleó

Madrid"Quina cara de vicepresident se li està posant a Juan García-Gallardo", deia el president de Vox, Santiago Abascal, la mateixa nit electoral del 13-F. L'extrema dreta va ser la gran triomfadora d'unes eleccions que el president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, havia avançat per la mala relació amb el seu soci de govern, Ciutadans, i seguint les enquestes que li arribaven des de Madrid, que pronosticaven una majoria absoluta del PP. Res més lluny de la realitat. Els populars van acabar la nit salvant els mobles amb una victòria ajustada davant del PSOE, però van quedar lligats de mans i peus a Vox. Per primera vegada, l'extrema dreta exigia entrar a un govern després de la seva crescuda exponencial. Després de setmanes de negociacions, aquest dijous ha acabat sent una realitat: Mañueco ha acceptat totes i cada una de les condicions que havia posat Vox sobre la taula i ha obert les portes del primer govern autonòmic per a l'extrema dreta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vox tindrà la vicepresidència del govern i tres de les deu conselleries de la nova Junta que presidirà Mañueco. Però, a més, la formació ultra també assumirà la presidència de les Corts, que des d'aquest dijous ja ostenta el procurador Carlos Pollán, i també la secretaria tercera de la mesa. "Hem arribat a un acord de legislatura amb Vox sobre la base d'un programa al servei de les persones de Castella i Lleó i que permeti un govern estable i sòlid", ha anunciat Mañueco a Twitter, només deu minuts abans que comencés la constitució del Parlament. El pacte s'ha segellat in extremis, segons han explicat fonts de la cúpula de Vox al Congrés, que han recordat que aquest dimecres a la nit no hi havia acord. De fet, com a maniobra de pressió, el líder de Vox a Castella i Lleó, Juan García-Gallardo, va fer públic al seu compte de Twitter la proposta que havien posat sobre la taula dels populars perquè Mañueco fos president.

Neguen la violència de gènere

En el pacte de govern (d'11 eixos i 32 accions) ja s'hi pot veure la petjada de l'extrema dreta. Entre les accions que s'han proposat les dues formacions hi ha la d'aprovar una llei de "lluita contra la violència intrafamiliar". El PP s'apunta, doncs, a negar la violència masclista, tal com sempre ha fet Vox. També a l'hora de parlar d'immigració, perquè tots dos partits han firmat "promoure una immigració ordenada" que vagi en contra "de les màfies il·legals". Vox defensa retornar al país d'origen els immigrants que entren il·legalment a l'Estat.

Els dos partits es conjuren, a més, per mantenir una política d'impostos baixos i també un model educatiu "basat en el mèrit, l'esforç i la capacitat", que estigui "lliure d'adoctrinament ideològic". Vox també ha firmat un eix que, a priori, va en contra dels seus principis. El pacte de govern parla d'assegurar "la cohesió, l'equilibri i la integritat territorial de Castella i Lleó" i ho ha firmat un partit que demana eliminar l'estat de les autonomies. Però, de fet, també és contradictori que l'extrema dreta sigui precisament qui presideixi per primera vegada un Parlament autonòmic.

Feijóo avala Mañueco i Tusk critica el pacte

El president de la Xunta de Galícia i aspirant a presidir el PP, Alberto Núñez Feijóo, ha beneït el pacte, tot i que aquest dimecres va dir que la presidència de les Corts havia de ser per al PP. Feijóo -que aquesta tarda ha estat proclamat com a únic candidat a presidir el PP- ha insistit en la tesi de les últimes setmanes: deixar tota la responsabilitat a Mañueco, però també culpar el PSOE d'haver arribat fins aquí. "Mañueco, en l'exercici de les seves responsabilitats, que són seves i indelegables, ha pres la decisió de donar estabilitat a la Junta de Castella i Lleó", ha afirmat aquest dijous des de Santiago de Compostel·la. També ha avalat el pacte l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, i el president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández.

Ara bé, els copets a l'esquena que ha rebut el president de la Junta en funcions per part del PP estatal no els ha rebut de part del partit a escala europea. El president del Partit Popular Europeu, Donald Tusk, ha lamentat la notícia, que ha qualificat de "trista sorpresa" i ha dit que espera que sigui un "incident" que no es converteixi en una tònica a tot l'Estat. "Pablo Casado era una garantia personal de mantenir el PP al centredreta evitant aquest tipus de flirtejos amb els radicals, amb moviments d'extrema dreta com Vox", ha dit Tusk en la reunió dels populars europeus que han mantingut a Versalles, on també era Casado, en qualitat de president del PP espanyol que encara és fins al congrés de l'abril. Alguns mitjans han explicat que Casado ha renegat d'aquest acord en aquesta trobada, però fonts del seu entorn eviten confirmar-ho. El que sí que recorden és que Casado ha rebutjat governar amb Vox en altres ocasions, l'última en la junta directiva de la setmana passada.

En canvi, el president del grup popular a l'Eurocambra, l'alemany Manfred Weber, que s'havia mostrat molt crític amb els pactes amb l'extrema dreta, s'ha posat aquesta vegada al costat de Mañueco i Feijóo, i ha exigit al president espanyol, Pedro Sánchez, no donar "lliçons". En aquest sentit, ha comparat el pacte amb Vox amb l'aliança del govern espanyol amb ERC o EH Bildu. Sánchez ha qualificat de "pèssima notícia" el pacte a Castella i Lleó per a la "democràcia i per al PP", ha dit també des de Versalles, on se celebra la cimera de caps d'estat europeus. En la mateixa línia, la ministra de Drets Socials i secretària general de Podem, Ione Belarra, ha assegurat que amb aquest pacte "PP i Vox demostren amb aquest acord que són indistingibles".

stats