Política 05/06/2018

La preocupació a Espanya per la independència de Catalunya cau deu punts des del novembre

Un govern central sense autonomies és manté com la segona opció de model d'estat

Ara
2 min
La preocupació a Espanya per la independència de Catalunya cau deu punts des del novembre

BarcelonaEl baròmetre del mes de maig denota que la independència de Catalunya ja no és una de les principals preocupacions dels espanyols. Si al mes de novembre un 12% dels ciutadans de l'Estat consideraven que l'anhel sobiranista dels catalans era el principal problema de l'Estat, ara aquesta preocupació ha baixat fins al 2,3%. Un descens que encara seria més pronunciat si es tingués en compte que al novembre, amb la pregunta teledirigida, un 24,6% confessava que la independència de Catalunya era el principal repte a superar. Aquesta preocupació no deixa de baixar perquè a l'abril ja era només del 4,1%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El principal neguit continua sent l'atur, amb curiosament el mateix percentatge, el 37,7%, que al novembre, seguit de la corrupció (17,7%) i de la política en general (12,5%). La corrupció puja quatre punts respecte a finals de l'any passat, però en baixa un en relació a l'abril, perquè l'enquesta, realitzada entre l'1 i el 10 de maig, és anterior a la sentència del cas Gürtel, que ha provocat la sortida del PP del govern espanyol i l'anunci de Mariano Rajoy que deixa el partit.

Però el descrèdit respecte a la política es manté, i gairebé un 40% dels enquestats consideren que la situació política és molt dolenta, el mateix percentatge que al novembre, però superior a l'abril, quan un 34% dels ciutadans la qualificaven de dolenta. Aquestes dades contrasten amb com els ciutadans perceben la situació econòmica, que ara consideren que està regular.

La involució centralista va guanyant terreny en el model d'estat, segons es desprèn de l'enquesta. Els partidaris d'un govern central sense autonomies es mantenen en un 18,9%, la mateixa xifra si fa no fa que a l'abril i gairebé dos punts per sobre que al novembre. Aquesta és la segona preferència en la configuració de l'estat, només per darrere de l'estat autonòmic (37,1%), que perd més d'un punt respecte al novembre de l'any passat.

stats