Política 08/09/2019

Presos polítics i exiliats exhibeixen unitat abans de la Diada

Fan una crida conjunta a una mobilització massiva

Aleix Moldes
2 min
Els dotze acusats en la causa del Procés al Tribunal Suprem, en la primera sessió de judici oral.

BarcelonaCada estiu comença amb dubtes al voltant de l’èxit de les mobilitzacions independentistes de la Diada. Enguany, a més, s’hi han sumat crítiques creuades entre partits i entitats, i l’evidència que, ara per ara, els socis de Govern defensen camins en el millor dels casos diferents –si no contradictoris– per arribar a l’estat propi. A mesura que s’apropa l’Onze de Setembre, però, tothom intenta apartar la Diada de les pugnes partidistes i aquest diumenge han sigut els presos polítics i els exiliats els que han volgut exhibir unitat en un article conjunt per defensar una mobilització massiva. Ho han fet per segon any consecutiu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L’èxit de la Diada serà la millor avantsala de la resposta davant la sentència del Tribunal Suprem, la millor oportunitat per escenificar la força i el potencial del moviment sobiranista". És la segona Diada que passen entre reixes o lluny de casa, i també el segon article conjunt que signen tots plegats. La intenció és cridar a la mobilització i remarcar que, per oposar-se a la repressió de l’Estat, hi ha unitat sense fissures. En el document, que avui pública íntegrament l’ARA, reivindiquen l’absolució i la fi dels processos judicials oberts contra el sobiranisme i apel·len als "demòcrates del nostre país, del conjunt de l’Estat i de la comunitat internacional" perquè s’uneixin en la defensa dels drets i les llibertats.

"Un dels principals objectius de la repressió és la divisió. La fortalesa democràtica de l’independentisme només s’entén des de la voluntat clara de construir un futur compartit", apunten en el document, i deixen clar que "tothom hi és benvingut i mai ningú serà vetat". Aquest futur compartit el continuen visualitzant en forma de República, i tots ells pensen que el diàleg amb l’Estat és la millor manera de vehicular les tensions territorials. Per això, lamenten el "no permanent" dels governs espanyols, ja sigui el de Pedro Sánchez o el de Mariano Rajoy. "Contra la frustració, cal tornar a la serenitat, generositat, maduresa i determinació de l’1-O", afegeixen.

L’11-S des de l’estranger

A Bèlgica, alguns dels signants de l’article han participat aquest diumenge en els actes commemoratius de la Diada a l’exili, segons informa Júlia Manresa. Un centenar de persones convocades per l’ANC s’han concentrat davant l’Atomium de Brussel·les, des d’on l’expresident del Govern Carles Puigdemont ha demanat la "unitat com a poble" més enllà dels partits. A més, l’exconseller Lluís Puig ha avançat que, a partir del 17 d'aquest mes, davant del Parlament Europeu hi haurà concentracions per protestar contra els vetos a Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras com a eurodiputats.

La Diada uneix però és només una celebració puntual. El repte més important que l’independentisme ha d’afrontar les pròximes setmanes és esbrinar si tothom està disposat a cedir per mantenir una unitat que tots consideren imprescindible.

stats